Kongo’da elmas madenleri sadece çevreyi kirletmekle kalmıyor aynı zamanda ağır çocuk hakları ihllallerine yol açıyor

Kongo elmas madenlerinde hem çevre hem çocuk hakları ihlali

İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Swedwatch adlı kuruluşun açıkladığı rapora göre, Kongo’da elmas madenleri çevreyi kirletmekle kalmıyor ağır koşullar altında çocuk işçiliğine de ev sahipliği yapıyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Rusya ve Botswana’dan sonra dünyanın üçüncü büyük elmas üreticisi. Dünyada çıkarılan elmasların yüzde 13’ü Kongo’da elde ediliyor. Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Kongo’da halkın yüzde 70’inin günlük geliri bir doların altında.

Evrensel’de yer alan habere göre Kongo’da elmasların çıkarıldığı maden ocakları ve nehirlerde incelemeler yapan Swedwatch, elmas üretiminde on binlerce çocuk işçinin ağır sömürü koşullarında çalıştırıldığını, cinsel tacize uğradıklarını ve en temel haklarının çiğnendiğini kamuoyuna duyurdu.

Elmas çıkarılan köylerin dış dünya ile ilişkilerinin neredeyse olmadığını belirten Swedwatch ekibinden ve raporda imzası bulunan Therese Sjöström, “İzole edilmiş bölgeler ve devlet kurumlarının varlığı hissedilmiyor. Burada yaşayanlardan çoğunun nüfus cüzdanları bile yok. Oraya varmak için kötü ve elverişsiz yollardan 300 kilometre gitmek zorunda kaldık” diyor.

Kız çocuklarının bir eşya gibi alınıp satıldıklarını belirten Therese Sjöström, 12 yaşındaki kız çocuklarının, elmas madende çalışan yetişkinlerle zorla evlendirildiklerini söylüyor.

Raporda, köyde görev yapan bir öğretmen, “Kız çocuklarının anne babaları, ‘damat adayından’ 450 ila 1000 avro arasında para alıyor. Çocukların buna karşı çıkma hakları yok. Ailelerin bir kısmı bu paraları diğer çocuklarının eğitimleri için kullanıyor” diyor.

Raporda, elmas çıkarımının yapıldığı yerleşim birimlerinde genç kızların maden ocaklarında çalışanlarla giysi, para ve gıda karşılığında cinsel ilişkiye girdiklerine de dikkat çekiliyor.