Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde "tatil kampı" adı altında yapılan bir organizasyona giden çocukların kaçırılarak Belçikalı ailelere evlatlık olarak verildiği ortaya çıktı.

Kongolu çocuklar 'Tatil kampı' adı altında kaçırılarak Belçikalı ailelere evlatlık verildi

Belçika'da bir mahkeme, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden bazı çocukların alıkonulması ve kaçırılması iddiaları nedeniyle, bir yetimhane hakkında soruşturma yürütüyor. Ülkeye götürülen çocukların kimsesiz oldukları söylendi. Bazı aileler çocukları evlat edindi. Ancak yıllar sonra, iki gazetecinin araştırması ve DNA testleri çocuklardan bazılarının gerçek ailelelerinden koparıldığını ortaya çıkardı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Gemena Köyü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'nın yüzlerce kilometre kuzeyinde. Halkın çoğu geçimini, tarımdan ve balıkçılıktan sağlıyor. Diğerleri ise marangoz ya da dükkan işletiyorlar.

34 yaşındaki terzi Abdula Libenge, Mayıs 2015'te çocuklarını başkent Kinşasa'ya, "tatil kampı" olduğunu düşündükleri bir etkinliğe yollayan dört aileden birinin babası. Çocukları hiç geri dönmedi. Avukatları olmadığından ve yetkili makamlardan yardım göremediklerinden yapabilecekleri tek şey beklemekti. Libenge kızının ortadan kaybolmasından iki yıl sonra, hiç beklemediği bir ziyaretle neler olduğunu anladı.


Belçikalı gazeteciler Kurt Wertelaers ve Benoit de Freine, ülkelerindeki bir soruşturmanın, aslında yasadışı bir evlat edindirme faaliyeti olduğundan şüpheliydi. İki gazeteci skandalı nasıl ortaya çıkarttı? Belçikalı savcı, Belçika'da evlat edindirilen bazı Kongolu çocukların anne ve babalarının aslında hayatta olduğunu düşünüyordu. Ve iki gazeteci bu anne ve babaları bulmak için yola düştü.

Başkent Brüksel'de başlayan araştırmalarıyla, Abdula Libenge'nin Gemena'daki atölyesine ulaştılar. Libenge, gazetecileri içeriye alıp, kızının bir fotoğrafını gösterdi. Gazetecilere "Kinşasa'ya gittiği gün çekildi. Çok mutluydu. Bizim asla Kinşasa'ya gitme şansımız olamazdı. Uçak biletine verecek paramız yoktu. Ama o bu şansı yakalamıştı ve onunla gurur duyuyorduk" dedi.

Üç kız ve bir erkek çocuğunun grup halinde çekilen birkaç fotoğrafından biriydi. Yaşları 2 ile 4 arasında değişiyordu. Fotoğraflardan birinde, bir gençlik organizasyonunda çalışan genç bir adam vardı. Sözde tatil kampının çocuklara eşlik etmesi için gönderdiği görevliydi. Libenge "Elimizde tek kalan bu fotoğraf ve bu ayakkabı" dedikten sonra, gazetecilere küçük, beyaz bir bale ayakkabısı gösterdi.

Belçika ve Kongo vatandaşı avukat Julienne Mpemba, şu anda ev hapsinde ve yetimhanenin başı olarak kendisine yöneltilen suçlamalarla karşı karşıya. Avukatı George Balon Peri, müvekillinin suçlamaları kabul etmediğini ve iddia edilen suçların işlendiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde herhangi bir kovuşturmaya konu olmadığını vurguladı. Perin, diğerlerinin hem Belçika hem de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde suçlamalarla karşılaştığını belirtti.

ÇOCUKLARIN YENİ AİLELERİ KONUŞTU

Belçika'da haber birer birer çocukları evlat edinen ailelere bildirildi. Bazı aileler daha evlat edinme sürecinde kaygılarını dile getirdiklerini ve aldıkları bu haberin endişelerini doğruladığını anlattı. Adının açıklanmasını istemeyen bir baba "Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ününü bildiğimizden çok korkuyordum. Ama evlat edindirme ajansı bizi gerçekten buna doğru yönlendirdi ve her şeyin yasal olduğu güvencesini verdi" diyor. "Duyduğumuzda yüzümüze tokat yemiş gibi oldum. Bu hep duymaktan korktuğum şeydi. Şimdi kendi kaygılarıma karşın, bir çocuk çalmış oldum" diye de ekledi.

Belçika'da haber ilk duyulduğunda 4 çocuk söz konusuydu. Şimdiyse, diğer 15 çocuğu evlat edinen aileler DNA sonuçlarını bekliyor.