Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren HDP’nin MYK ve Meclis Grubu’nda kimlerin yer alacağı belirlenecek

Kongre sonrası yeni yönetim belirlenecek

BirGün ANKARA

Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda geçen hafta 4’üncü Olağan Kongresini gerçekleştiren HDP, 80 ismin yenilendiği Parti Meclisi’nin (PM) ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek.

“Ülkeyi yönetmeye talibiz” sözleriyle gerçekleştirilen kongrede Pervin Buldan ile Mithat Sancar Eş Genel Başkanlığa seçilirken PM, Genel Merkez’de bir araya gelerek yeni kurulları oluşturacak. PM toplantısında, 25 kişiden oluşan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) TBMM Başkanvekili ve TBMM Grup Yönetimi’nde kimlerin yer alacağı masaya yatırılacak.

HDP’de Sancar’ın Eş Genel Başkan olmasının ardından boşalan TBMM Başkanvekilliği koltuğu için iki ayrı formülün masada olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre parti yönetiminin ilk eğilimi, deneyimli bir milletvekilinin Başkanvekili olarak belirlenmesi. Bu senaryoda, PM üyeleri, eski Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy’u TBMM Başkanvekili olarak önerecek. Özsoy dışında iki dönem milletvekilliği yapmış bazı isimler de tartışılıyor.

Bir diğer senaryoya göre ise “görev değişimi” yapılacak. Bu ihtimale göre, HDP Meclis Grubu’nda da değişikliğe gidilecek. TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul veya TBMM Grup Başkanvekillerinden Saruhan Oluç ya da Fatma Kurtalan TBMM Başkanvekilliği’ne önerilecek.

PARTİ SÖZCÜSÜ DE DEĞİŞİYOR

Parti Tüzüğü’nde yer alan, “İki dönemden fazla üst üste yetkili kurullarda görev alınamaz” hükmü nedeniyle eski Parti Sözcüsü Günay Kubilay PM’ye dahil olamadı. Kubilay, Uzlaşma Kurulu’na seçilirken Parti Sözcülüğü’ne kimin atanacağı ise pazartesi günü netlik kazanacak.