Mart ayında genel kongreye gidecek olan Cumhur İttifakı’nın ortakları ‘yenilenme’ mesajı verse de değişen bir şey yok. ‘Tek adamların’ damga vurduğu AKP ve MHP il kongrelerinde bir program ortaya konulmadığı gibi yeni yönetimler de atamayla belirlendi.

Kongrelere ‘tek adam’ gölgesi

POLİTİKA SERVİSİ

Cumhur İttifakı’nın iki ortağı AKP ve MHP’nin genel kongrelerine sahne olacak mart ayı siyasetin gündemini hareketlendirdi. Salgına rağmen partisinin tepki çeken hınca hınç kongrelerinden seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ona desteğini ihmal etmeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, reform tartışmalarından yeni Anayasa çıkışına dek hemen her konuda ortak tutum aldı.

İki lider, partilerinin genel kongreleri öncesi konuşmalarında ‘yenilenme’ mesajı verirken her iki partinin il kongrelerine ise ‘tek adam’ yönetimi damga vurdu. Yeni bir programın ortaya konulmadığı göstermelik kongrelerde, tüm yönetimi de liderler belirledi. Bu ay içinde gerçekleşecek kongreler için her iki partide de istenilen heyecan yaratılamadı. Kongrelerde il başkanlarının konuşmasına bile izin verilmezken, mart ayını bir demokrasi şöleni gibi sunma gayretleri de boşa düştü.


MHP’de il kongreleri geçtiğimiz eylül ayında sona erdi. Büyük kongre ise Mart’ın 18’inde gerçekleşecek. 24 Mart’ta genel kongreye gidecek olan AKP’de rahatsızlık büyük. Partinin il kongre takvimi sürecinde toplamda 81 ilin 24’ünde değişim yaşandı. Parti kaynakları son 1,5 yılda genel merkez tarafından görevden alınıp yerine atama yapılan il başkanlığı sayısının da yaklaşık 25’i bulduğuna dikkat çekiyor. Bu durumda değişimin 50 il yönetimini bulduğuna işaret ediliyor. Genel kongrede parti yönetiminin yüzde 60 oranında değişebileceği de konuşulanlar arasında.

HUZURSUZLUK SÜRÜYOR

Kabinede yaşanacak değişikliğinin de kongreyle ile eş zamanlı yapılabileceği ifade ediliyor. Öte yandan AKP İstanbul İl Teşkilatı’nda yaşanan değişiklik ise art arda gelen başarısızlıkların akabinde parti içindeki yenilenme çabasını gösteriyor. Atamalar partide huzursuzluk yaratırken, Erdoğan’ın genel başkanlığı bırakacağı iddiaları da konuşulanlar arasında.