Irkçı parti AfD, Frankfurt yakınlarındaki Königstein kasabasında liderlerinin de katılacağı on yıl kutlaması yapacak. Sendikalar, antifaşist gruplar, sivil toplum örgütlerinden oluşan geniş katılımlı bir inisiyatif, halka AfD’yi protesto çağrısı yaptı.

Königstein: AfD’ye karşı geniş çaplı protesto çağrısı

BirGün FRANKFURT

Almanya’da göçmen ve Avrupa Birliği karşıtı söylemleriyle oy toplayan AfD (Almanya için Alternatif), 6 Şubat’ta Frankfurt yakınlarındaki Königstein kasabasındaki “Haus der Begegnung” adlı salonda genel başkanları Tino Chrupalla ve Alice Weidel, Hessen eyalet lideri Robert Lambrou ile onursal lider Alexander Gauland’ın da katılması beklenen bir toplantıyla onuncu kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Alman Sendikalar Birliği (DGB), antifaşist gruplar, dini cemaatler ile sivil toplum örgütlerinde oluşan geniş çaplı bir ittifak ise ırkçı partiyi protesto etmeye hazırlanıyor. Protestocular, saat 16.30’dan itibaren Bischof-Kaller-Straße’deki mekânın önünde “AfD’nin on yılı - bizim için protesto nedeni” sloganı ile bir miting çağrısı yaptı. Protesto çağrısında yer alan kuruluşlar arasında DGB Hessen-Thüringen, Eyalet Yabancılar Meclisleri Çalışma Birliği, AWO Hessen-Süd, Paritätische Wohlfahrtsverband Hessen, Hessen Doğa Dostları da bulunuyor.

“AfD, DEMOKRASİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT”

Protesto çağrısında “AfD’nin kuruluşundan bu yana ilkelerimize, hedeflerimize ve inançlarımıza saldırdı ve savunduğumuz değerleri sorguladı” ifadesi yer aldı. İnisiyatif, Anayasayı Koruma Dairesi’nin ülke çapında şüpheli olarak sınıflandırdığı AfD’nin “demokrasi için büyük bir tehdit” olarak nitelendirdiğine de dikkat çekti.

“KUTLAMAK İÇİN SEBEP YOK”

DGB Hochtaunus ve Main Taunus Bölge Başkanı Dietmar Mohr da, “Kutlama yapmak için hiçbir neden yok” diyerek şu ifadelerle halkı protestoya çağırdı: “Königstein ve çevresinden çok sayıda vatandaşın, aşırı sağcı AfD’nin kuruluş yıldönümünü burada, Hochtaunus ilçesinde kutlamasından duydukları hoşnutsuzluğu açıkça ifade etmelerini umuyorum. Açık, insan dostu bir toplumdan yana olan ve ülkemizde daha iyi çalışma ve yaşam koşullarının sağlanmasını isteyen herkes, AfD’nin politikalarına ve sloganlarına müsamaha göstermemelidir.”

Açıklamasında AfD’nin diğer partilere benzemediğini ifade eden Mohr, “AfD, işçi karşıtı ve insanlık dışı program ve politikalarıyla, dışlanma ve şiddet ortamına aktif bir şekilde katkıda bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana bu partinin gelişimini büyük bir endişe ile izliyoruz. Giderek daha fazla aşırı sağa kayıyor ve bugün her zamankinden daha fazla ırkçı ve Nazi düşüncesinin yayılması için bir ortam sağlıyor. İnsancıl ve açık bir Hochtaunus Bölgesi’ni önemseyen herkes bize katılmalı. AfD’nin on yılı yeter!” dedi.

AfD, 6 Şubat 2013 yılında Frankfurt yakınlarındaki Oberursel kasabasında kurulmuştu.