Ülkede son günlerde art arda gelen konser iptalleri ve yasaklarına sanatçılardan siyasetçilere kadar çok sayıda isim tepki gösterdi. Müzisyen Hayko Cepkin, "Bu kararlar tesadüf değildir. Üst üste gelmesi rastlantı hiç değildir. Herhangi bir çözüm ve destek bulunmaması da ağır bir hüzün konusudur. Yalnızız" dedi. Redd grubunun solisti Doğan Duru, "Keyfi yasaklardan artık bıktık. Bu yobazlığa ve faşizme karşı tüm müzisyenlerin ve dinleyicilerin tepki göstermesi şart" dedi. CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, "Sanatçı üzerinden ahlâk bekçiliği ahlaksızlığına alışmayacağız!" tepkisini gösterdi.

Konser yasaklarına tepki yağdı: 'Keyfi yasaklardan artık bıktık!'

Toplumsal yaşantıyı dinsel kurallara göre şekillendirmek isteyen iktidarın yaşam biçimine yönelik müdahalesi tam gaz devam ediyor. Ülkede son günlerde art arda konser iptalleri ve yasakları geldi. Sanatçılardan siyasilere kadar çok sayıda isim konser yasaklarına tepki gösterdi.

Aynur Doğan'ın Kocaeli’de 20 Mayıs'ta gerçekleşmesi planlanan konseri AKP’li Derince Belediyesi tarafından iptal edildi. Derince Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Lokman Karaaslan, Doğan'ın konserinin emniyetten izin alınmaması sebebiyle iptal kararı aldıklarını ileri sürdü.

Fotoğraf: Aynur DoğanFotoğraf: Aynur Doğan

Müzisyen Niyazi Koyuncu da Pendik Halk Eğitim Merkezi'nin 25 Mayıs'ta Sahil Meydanı'nda düzenleyeceği etkinlikte sahne almasının AKP'li Pendik Belediyesi tarafından engellendiğini duyurdu. Koyuncu, engellemeye ilişkin "Belediye, iptal gerekçesi olarak kurumlarının 'değer yargılarını ve görüşlerini' paylaşmayan bir müzisyenin, Pendik meydanlarında konser yapmasına müsaade edilemeyeceğini sunmuştur" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Niyazi KoyuncuFotoğraf: Niyazi Koyuncu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 19 Mayıs etkinliğinde sahne alacağının duyurulmasının ardından Ümit Özdağ tarafından hedef gösterilen Apolas Lermi, iki konserinin iptal edildiğini açıkladı. Lermi, açıklamasında, "Malum kişinin beni hedef gösteren açıklamaları ve paylaşımları sonucu 29 Mayıs Denizli konserimiz Pamukkale Belediyesi tarafından, 11 Haziran Bostancı konserimiz organizasyon tarafından iptal edilmştir. Son günlerde hakkımda çıkan yalan haberlerle ilgili bir açıklama yapacağım" dedi.

Fotoğraf: Apolas LermiFotoğraf: Apolas Lermi

Isparta Uluslararası Gül Festivali'nde 3 Haziran günü gerçekleşecek Melek Mosso konseri, gericilerin hedef göstermesiyle birlikte belediye tarafından iptal edildi. Melek Mosso yaptığı açıklamada, "Ben bu ülkenin kadınıyım. Fikirlerimle, vizyonumla, hayallerimle her yeni gün geleceğe sanatımı işliyorum. Genci yaşlısı milyonlarca sevenim var.Bir kaç kendini bilmeze kalmadı benim ahlakımı sorgulamak,kadınlık onuruma laf atmak. Bu zihniyetteki insanlar kendi yüreklerindeki karanlığı ve sapıklığı bizim hayatımıza da sokmaya çalışıyorlar ama buna asla izin vermeyeceğim, VERMEYECEĞİZ…Ben Isparta’ya elbet gidecek ve şarkılarımı söyleyeceğim. Bugün olmazsa yarın sarılacak kalplerimiz " ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Melek Mosso (DepoPhotos)Fotoğraf: Melek Mosso (DepoPhotos)

Kürt sanatçı Mem Ararat'ın da konseri Bursa Valiliği tarafından iptal edildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada konserin 'kamu güvenliği' gerekçesiyle iptal edildiği bildirildi.

Fotoğraf: Mem AraratFotoğraf: Mem Ararat

KONSER YASAKLARINA TEPKİLER

Art arda gelen konser yasakları ve iptalleri çok sayıda sanatçı ve siyasetçinin tepkisini çekti.

Müzisyen Hayko Cepkin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu kararlar tesadüf değildir. Üst üste gelmesi rastlantı hiç değildir. Herhangi bir çözüm ve destek bulunmaması da ağır bir hüzün konusudur. Yalnızız. Boşuna 'şöyle çokuz' 'böyle boluz' yapmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

Müzisyen Ozan Çoban da yasak kararlarına şöyle tepki gösterdi: "Yobaza karşı laikliği, şovenizme karşı kardeşliği savunmak zorundayız. Evet özgürce konser vermek için, evet hepimiz için ve evet bu da politik bir mücadele. Çünkü baştan aşağı politik bir saldırı var sanata, cevap da politik olmadıkça bir yere varılamıyor."

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, "Ahlakı hırsızlıklarında, yolsuzluklarında değil; kadın bedeninde-davranışında bulanlar silinecek! Gericiliğinizle, yasaklarınızla birlikte.." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, sosyal medya hesabından "Yasakçı, kutuplaştıran, ayrıştıran zihniyet için bahane bitmiyor. Anadili, siyasi görüşü, yaşam tarzı, kıyafet tercihi hatta cinsiyeti... Ülkenin dört bir yanında susturulmak istenen seslere #MelekMosso eklendi. Sanatçı üzerinden ahlâk bekçiliği AHLAKSIZLIĞINA alışmayacağız!" dedi.

Müzisyen Sabahat Akkiraz ise, "Şarkıcı Melek Mosso’nun Isparta konseri 'Milli ve Manevi değerlere AYKIRI' diyen bir kaç kurumun baskısıyla belediye tarafından iptal edilmiş, yasaklanmış.Eskiden bu festivalde sahne alan birisi olarak kararı yanlış buluyorum. Müziği yasaklamaya bahane bunlar. Müzik susmaz. Susmayacak" ifadelerini kullandı.

Redd grubunun solisti Doğan Duru, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Konser iptallerinden, keyfi yasaklardan artık bıktık, bu yobazlığa ve faşizme karşı tüm müzisyenlerin ve dinleyicilerin tepki göstermesi şart. bana dokunmuyor ucu diyen, düzenle hareket eden, bu konulara ses çıkartmayan, bu keyfi ve siyasi uygulamaların ortağıdır" dedi.

Müzisyen Ceylan Ertem, Kürt sanatçı Mem Ararat’ın Bursa konserinin iptal edilmesine, "3 gün kala tüm hazırlıkların tamamlandığı, biletlerin tamamının tükendiği konsere iptal kararı. Dev bir bavulla bizi memleketin kapısına koymak mı istenen?" tepkisini gösterdi.

Nükhet Duru ise sosyal medya paylaşımında yasak kararlarına ilişkin şunları söyledi: "Melek Mosso ahlaksızlığı tetikliyormuş, Aynur Doğan ‘uygun değil’miş, Ezgi Mola tecavüze tepki verdiği için suçluymuş, Melis Sezen’in sutyensiz elbisesi ‘suç’muş, Ece Seçkin kutlama için ‘Bayan’mış! Kadın sanatçıları sindiremezsiniz, coşkuyla seyircimizle kalmaya devam edeceğiz."

YASAKLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, konser yasakları ve iptallerini Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atay, "Kısa süre önce ‘pandemi tedbirleri’ doğrultusunda yeniden başlayan konserler ve festivallerin bakanlığınıza bağlı çeşitli valilikler tarafından yasaklandığı/iptal edildiği görülmektedir. Eğlence sektörü çalışanları, kademeli normalleşme sürecinde işletme faaliyetlerinin sınırlandırılmasına, müzik yasağının kaldırılmamasına ve farklı alternatifler yaratılmamasına tepkiliyken her geçen gün basına yansıyan keyfi yasaklamalar ve iptal edilen etkinlikler nedeniyle sanatçılar yine mağdur edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Atay, Soylu'ya şu soruları yöneltti:

">> Bu yasak ya da iptal kararlarının talimatı sizin tarafınızdan mı verilmektedir?

>> Eğer bu talimatı veren siz değilseniz bu kararların altına imza atarak alenen Anayasa’nın 64. maddesini ihlal ederek müzisyenleri ve müzik emekçilerini mağdur eden ve yine Anayasa tarafından hükme bağlanan ¨Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu¨ işleyerek sanatçıları hedef gösteren kişi ya da kişiler hakkında idari soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

>> Uygulanan bu yasak veya iptal kararlarının gerekçeleri nelerdir?

>> Yasaklanan ya da iptal edilen konserler nedeniyle mağdur olan yüzlerce sanat emekçisinin maddi zararı karşılanacak mıdır?"

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da konser yasaklarını Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Hatimoğulları, şu soruları yöneltti:

"1- Bahsi geçen konserlerin iptal edilme/yasaklanma gerekçeleri nedir? Bu iptal kararları Bakanlığınız talimatı ile mi alınmıştır?

2- Başvuruları aylar öncesinde yapılan konserlere günler kala iptal edilmesi olağan mıdır?

3- Valilikler ya da belediyeler tarafından benzer biçimde izin verilmeyen etkinlikler hangileridir?

4- Bakanlığınızın Türkçe dışındaki dillerde yapılan sanatsal etkinliklerin yasaklanmasına dair genelgesi mi vardır?

5- Pandemi kısıtlamalarının kaldırıldığı, sanatçıların turnelerine başladığı süreçte sanata ve sanatçıya destek olunması gerekiyorken gerekçesiz bir biçimde iptal kararları veren; valilikler ve belediyeler hakkında idari soruşturmalar başlatılacak mıdır?

6- Her gün yeni konser ve etkinliklerin iptallerinin gündeme gelmesi konusunda Bakanlığınızca alınacak önlemler olacak mıdır?

7- Kurumların sanatçıların etkinliklerini iptal etme gerekçesi olarak 'değer yargıları ve görüşlerini paylaşmamasını' göstermek alenen ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir tutumdur. Yurttaşların ve sanatçıların bu tutuma maruz bırakılmasının önüne geçmek üzere tarafınızca adım atılacak mıdır?"