Sanat kursları ekonomik krizle boğuşuyor. Konservatuvara hazırlanmak için bu kurslara başvuranlar da krizden nasibini alıyor. Eğitimciler, “Politikalar yüzünden çocuklar konservatuvar hayali kuramaz oldu” diyor.

Konservatuvarın hayali bile para

Umut SERDAROĞLU

Müzik, bale gibi sanat eğitimi veren kurslar, koronavirüs pandemisi ve kısıtlamaların ardından şimdi de ekonomik krizin yarattığı buhranın kıskacında. Pandeminin başından beri öğrenci kaybeden kurslar, döviz kurundaki artışlarla beraber öğrenci bulamaz hale geldi. Özellikle bale okulları sorun yaşayanların başında geliyor. Dövizin yükselmesiyle eğitim sırasında kullanılan kıyafetleri almakta zorlanan aileler, aylık ücretlerin yükselmesiyle de kursları bırakmak zorunda kalıyorlar. Kan kaybeden bale kursları çözüm arayışı içerisinde. Kurs işletmecileriyle sorunlarını konuştuk.

SANAT TUTKUNLARI KARAMSAR

İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuar Temel Bilimler bölümünde eğitimini tamamlayan Sanem Yavuz, 2004 yılından beri İzmit Dore Sanat Merkezi’nin başında. Merkezde, bale ve müzik eğitimi veriliyor. Yavuz ekonomik krizin, pandemiye göre kendilerine ve ailelere daha çok sıkıntı yaşattığını söylerken, sözlerine şunları ekliyor: “Ülke olarak gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz. Fiyatlar hiç karşılaşmadığımız kadar yüksek seviyelerde seyrediyor. Bale kurslarında kullanılan malzemeler genellikle yurt dışından geliyor. Bu yüzden fiyatlar artarken, ailelerin alım gücünün azalması çocukların eğitim geleceklerini de etkiliyor. Biz, velilerimizi mağdur etmemek, çocuklarımız severek aldığı eğitimi devam ettirebilsin diye bu sene zam yapmadık. Ancak maalesef böyle giderse kriz bizim fiyatlarımızı da mecburen yükseltecek.

konservatuvarin-hayali-bile-para-974206-1.
Sanem Yavuz

Yavuz, kursa gelen öğrencilerin konservatuvar hayallerine kavuşmasının işlerinin en güzel yanı olduğunu söylüyor. Birçok öğrencinin eğitimleri sırasında konservatuvar hayallerini kurmaya başladığını söyleyen Yavuz, “Birçok öğrencimizin çoğu zorluğa göğüs gerip, karşılarına ne çıkarsa çıksın hayallerini gerçekleştirdiklerine şahit olduk. Ancak bu dönemde yaşadığımız sıkıntılar çocukların kendi başına çözebileceği sorunlar değil. Bu da bazı sanat tutkunu öğrencileri karamsarlığa itiyor” diyerek sözlerini tamamlıyor.

ÜCRETLER GÜNLÜK BİLE DEĞİŞİYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi Dans Anasanat mezunu Asel Aklın Ezgütekin, dört yaşından beri bale ile iç içe olduğunu söylüyor. Uzun yıllardır kurslarda eğitmenlik yaptığını aktaran Ezgütekin, dokuz yıl önce İzmit Asel Sanat’ı kurduğunu ve bale, modern dans, drama, tiyatro ve piyano gibi çeşitli dersler verdiklerini belirtiyor. Pandeminin kendilerini de etkilediğini dile getiren Ezgütekin, “Bu sene eğitimimize pandemi öncesine göre yüzde 30 öğrenci eksiğiyle başladık. Sürecin normalleşmesiyle öğrenci sayımız artışa geçse de hâlâ eski sayılarımıza ulaşamıyoruz” diyor. Ezgütekin: “Bugün öyle bir noktadayız ki bale kıyafetiyle ilgili bilgi verirken her hafta ürünleri aldığımız firmanın internet sitesini kontrol ediyoruz, döviz kuru yüzünden ücretler günlük bile değişebiliyor maalesef. Aynı zamanda velilerimizin alım gücü de düşüyor ve bu hepimiz için kaygı verici bir durum haline geldi. Fiyatlar her dönemin başında yenileniyor bu yüzden şimdilik fiyatlardan dolayı kursu bırakan öğrencimiz olmadı. Ancak biz de yeni dönemde piyasa ortalamasında zam yapmak durumunda kalacağız ve bu sebeple kaybedeceğimiz öğrencilerimiz olabileceğini üzülerek öngörebiliyorum.”

konservatuvarin-hayali-bile-para-974207-1.
Asel Aklın Ezgütekin

Öğrencileri içerisinde konservatuvar hayaliyle gelen ve hatta kendilerinin konservatuvara yönlendirdikleri çocuklar olduğunu dile getiren Ezgütekin, “Bu ülkede sanatçı olmaya karar vermek her zaman zoru seçmek, aç kalma riskini göze almak demekti. Ancak son dönemlerde ailelerin, çocuklarını meslek olarak sanatı seçmesi noktasında daha kaygılı olduğunu görebiliyorum” diyor.

BALE OKULLARI BORÇ İÇİNDE

Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü Öğretim Görevlisi Göksü Çoşkunlar, ekonomik kriz ile var olan sorunların daha da büyüdüğünü belirtiyor. Yükselen ücretlerden dolayı durumu olmayan ailelerin çocuklarını kurslardan almak zorunda kaldığını aktaran Çoşkunlar, “Özellikle bale malzemelerinde yaşanan fiyat artışı aileleri zor durumda bırakıyor. Bu tür malzemeler her zaman pahalıydı ancak döviz artışıyla inanılmaz fiyatlarla karşılaşıyoruz. Durumu olan aileler temin etmeye çalışıyor ancak bu fiyatlardan dolayı kursları bırakan birçok öğrenci var. Tahminime göre ileride bizleri daha zor günler beliyor olacak” diyor.

konservatuvarin-hayali-bile-para-974208-1.
Göksü Çoşkunlar

AKP’nin izlediği sanat ve kültür politikalarının konservatuarları da etkilediğini söyleyen Çoşkunlar, sözlerini şu şekilde tamamlıyor: “Sanat kurslarının ayakta kalması için devlet desteği çok önemli ancak izlenen politikalar nedeniyle kurumlar sadece velilere bel bağlamış durumda. Ekonomik nedenlerden öğrencileri gönderemez hale gelirlerse bale okulları nasıl ayakta kalmaya devam edebilir bilmiyorum. Diğer taraftan bu politikalar yüzünden çocuklar konservatuvar hayallerini kuramaz oldu. Konservatuar başvuruları yıllar içerisinde azalırken, mezunların birçoğu ya güvencesiz işlerde çalışır ya da iş bulamaz duruma geldi. Bu yüzden aileler tarafından da çocuğum hobi olarak devam etsin düşüncesi var. Böyle bir sistemden dolayı sanat okulları ilk feragat edilecek kurslar haline geldi.”