Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'daki bazı başkonsoloslukların kapatılmasına ilişkin, "Somut bir bilgi paylaşımı yok, istihbarat paylaşımı yok. Burada bu açıklamaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Konuya ilişkin dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan ülke temsilcilerinin uyarıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Somut bilgi ve belge paylaşmadan böyle adım atarlarsa, bizim de ilave adımlarımız olacaktır, bunun bilgisini de dün verdik" ifadelerini kullandı.

Konsoloslukların kapatılması krizi | Çavuşoğlu: Somut bilgi, istihbarat yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aralarında konsolosluklarını kapatan ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına ilişkin, ülkelerin somut bilgi ve belge paylaşmadan adım atmaları durumun da Ankara'nın da ilave adım atacağını aktardıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, İstanbul’da Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile düzenlediği ortak basın toplantısında bazı ülkelerin İstanbul'daki başkonsolosuklarını kapatmasına ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamalarda, bazı Avrupa ülkelerinin güvenlik gerekçesiyle İstanbul'da bulunan başkonsolosluklarını geçici olarak kapatmasına ilişkin soruya dün (2 Şubat) Bakanlığa çağrılan 9 ülke temsilcisi üzerinden yanıt verdi. Somut bilgi ve belge paylaşmadan atılan adımların 'maksatlı' olduğunu savunan Çavuşoğlu, "Böyle adım atarlarsa, bizim de ilave adımlarımız olacaktır, bunun bilgisini de dün verdik" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Somut bir bilgi paylaşımı yok, istihbarat paylaşımı yok. Burada bu açıklamaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz. Biraz dürüstlük bekliyoruz. Aynı zamanda DAEŞ ve PKK dahil tüm terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. Diğer taraftan Kuran yakma hadsizliğinden sonra güvenliklerimizi biz de artırdık. Bazı ülkelerin diğer ülkelere bu kapatma eylemine siz de katılın dediğini biliyoruz. Somut bilgi ve belge paylaşmadan böyle adım atarlarsa, bizim de ilave adımlarımız olacaktır, bunun bilgisini de dün verdik."

Dün, 'güvenlik tehdidi' gerekçesiyle İstanbul'daki konsolosluklarının çalışmalarına ara veren Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de bulunduğu 9 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış, büyükelçilere söz konusu kararlara ilişkin tepki ve taleplerin aktarıldığı öğrenilmişti.