Akaryakıt fiyatlarına bir ayda yüzde 49’un üzerinde zam geldi. Omicron varyantının ve zamların etkisiyle İstanbul’da trafik yoğunlu azaldı. Cuma akşamı iş çıkış saatinde trafik en fazla yüzde 45 olarak ölçüldü.

Kontak çevirmek artık yürek ister

EKONOMİ SERVİSİ

Akaryakıt fiyatları çift haneli rakamlarda seyretmeye devam ediyor. Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle birlikte akaryakıt fiyatlarına ardı ardına zamlar geliyor. Yılbaşı gecesi gelen zammın ardından önceki akşam benzinin litre fiyatına 63, motorinin litre fiyatına ise 94 kuruş zam geldi. Son zamla birlikte 1 Aralık’tan itibaren akaryakıt fiyatları yüzde 49’un üzerinde arttı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'ndan (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 13,01 liradan satılan benzinin litre fiyatı 13,64 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 12,94 liradan 13,57 liraya, İzmir'de 13,02 liradan 13,65 liraya çıktı.

Ayrıca, Ankara ve İzmir'de ortalama 12,84 liradan satılan motorinin litre fiyatı 13,78 lira oldu. Motorinin litresi İstanbul'da 12,77 liradan 13,71 liraya çıktı.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

İSTANBULLU İKİ KEZ DÜŞÜNÜYOR

Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen yüksek zamlar ve Omicron varyantının da etkisiyle İstanbul’un trafiğinin son günlerde rahatladığı gözlemleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ağustos ayı verilerine göre megakent İstanbul'da trafiğe kayıtlı 4 milyon 587 bin 836 araç var. Günün her saati trafik yoğunluğunun yaşandığı megakentte sürücüler kontak açarken iki kere düşünüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınan bilgiye göre 1 Aralık 2021 ve 4 Ocak 2022 tarihleri arasında trafik yoğunluğu yüzde 73 ila yüzde 54 arasında değişiyor. Cuma akşamı iş çıkış saatinde ise trafik yoğunluğu yüzde 43’e kadar düştü.

2021’DE 46 DEFA ZAM YAPILDI

Yıl boyunca akaryakıt fiyatlarında 12’si indirim, 46’sı zam olmak üzere toplamda 58 fiyat değişikliği oldu. BenzinLitre’nin “2021 Akaryakıt Alma Alışkanlıkları” konulu araştırmasına göre fiyatların ay içerisinde ortalama olarak 5 kez değişmesi, kullanıcı davranışlarına da yansıdı. Kullanıcıların istasyon seçerken önemsedikleri kriterlere göre, “uygun fiyat” yüzde 25’lik oranla ilk sırada yer aldı. Diğer kriterler ise şöyle sıralandı; “yakıt kalitesi” (yüzde 16) ve “istasyon imkanları” (yüzde 17). Araştırmada dikkat çeken diğer bir başlık da akaryakıt zamları ve indirimlerini görüntülemeye ilişkin veriler oldu. Buna göre platform üyesi sürücüler, 2021 yılında gerçekleşen akaryakıt fiyat değişikliklerini 27 milyondan fazla kez görüntüledi.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NDEN YILBAŞI GECESİ GEÇENLERE ÜCRET İADESİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Osmangazi Köprüsü gişelerinde 31 Aralık 2021 gecesi 23.50-00.30 saatlerinde yaşanan aksaklık nedeniyle sürücülere geçiş ücreti iade edildi. Bakanlık yetkilileri, 623 araç sahibini arayarak ücretlerin iadesine ilişkin teyit aldı.

Öte yandan köprüsüde yaşanan teknik arıza ve araç sürücülerinin mağduriyeti dolayısıyla Bakanlık tarafından Otoyol Yatırım A.Ş.'ye 1 milyon 242 bin lira para cezası kesildi.

Yılbaşı gecesi köprüden geçiş yapmaya çalışan ve gişelerde bekletilen araç sahipleri görüntüleri sosyal medyada yayımlanmıştı. Zamlı tarife için bekletildiklerini iddia eden sürücüler isyan etmişti. Yap işlet devret modeliyle yapılan ve dolar üzerinden araç garantisi verilen projeler arasında bulunan Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücretleri 1 Ocak itibarıyla yüzde 25 oranında yükseltildi. Geçen yıl otomobil için alınan Osmangazi Köprüsü 2022 geçiş ücreti 147.5 TL’den 184.5 TL’ye yükseldi.