İdlib’de iki askerin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlenen olmadı. Bakanlık ‘Saldırıyı radikal gruplar’ yaptı derken Rusya, saldırının ‘Türkiye’nin kontrol edemediği grupların’ gerçekleştirdiğini açıkladı

‘Kontrol dışı’ unsurlar öldürdü

Ateşkesin ilan edildiği İdlib’de önceki gün iki askerin yaşamını yitirdiği saldırının yankıları sürerken Milli Savunma Bakanlığı saldırıyı ‘radikal gruplar’ın düzenlediğini açıkladı. Açıklamada İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bölgedeki bazı radikal gruplar tarafından yapılan roketli saldırı sonucu bir askerin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada saldırıyı hangi cihatçı grubun düzenlediğine ilişkin herhangi bir bilgi verilmezken saldırının cihatçıların M4 karayolu devriyesi üzerinden Türkiye’yi tehdit ettiği bir videoyu dolaşılama sokmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

MOSKOVA BİLGİ VERDİ

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Oleg Juravlyov dün yaptığı açıklamada, “M4 karayolu üzerindeki keşif çalışmaları sırasında, Muhambal yerleşimi yakınında, Türk askerler, Türkiye’nin kontrolü altında olmayan militanlarının saldırısına uğradı. Saldırıda 2 Türk askeri hayatını kaybetti” dedi. Rusya’nın açıklamasında işaret edilen Muhambal beldesi, İdlib kent merkezinin güney batısında, M4 karayolunun Serakib ile Cisr el Şuğur arasındaki bölümünde yer alıyor. Belde, Türkiye ve Rusya’nın yaptığı son anlaşmada M4 karayolu çevresinde (6 km kuzeyi, 6 km güneyi kapsayan) oluşturulan güvenli bölgede bulunuyor.

HANGİ ÖRGÜT ETKİN?

Bölgedeki etkin cihatçı grup ise Heyet Tahriri Şam’dan (HTŞ) iki yıl önce ayrılan Hurras El-Din (Din Koruyucuları). Moskova’nın da dikkat çektiği gibi “Türkiye’nin kontrolü altında olmayan örgütler”den olan Hurras El-Din ise saldırının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye askerlerini kendilerinin hedef almadığını öne sürdü. Saldırının Suriye veya IŞİD tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini iddia etti. Hurras el-Din, Türkiye ile Rusya arasında varılan silahsızlandırılmış bölge anlaşmasını reddetmişti. Örgüt, silahsızlandırılmış bölgeden çekilmeyeceğini açıklayıp yeni saldırı düzenleme çağrısı yapmıştı. Ancak M4 karayolu çevresinde Suriye hükümeti güçleri ya da mevcut bilgilere göre IŞİD bulunmuyor. Bir diğer olağan şüpheli ise yine “kontrol dışı”ndaki yapılardan olan HTŞ. Ancak HTŞ de saldırıyı üstlenmiş değil.

CİHATÇILARIN TEHDİT VİDEOSU

Saldırıdan birkaç gün önce sosyal medya üzerinden Türkiye’yi tehdit eden bir videonun cihatçılar tarafından dolaşıma sokulması dikkat çekti. Videoda M4 karayolunda devriye yapacak Türkiye ve Rusya askerleri ölümle tehdit edilmişti. Videoyu hangi cihatçi örgütün yayınladığı bilinmese de Hurras El-Din kaynaklı olduğu tahmin ediliyordu. Söz konusu video ardından yapılan ortak devriye ise cihatçıların saldırılarına hedef oldu. İki askerin yaşamını yitirdiği Muhambal’da bir köprü, cihatçılar tarafından patlatıldı.

DEVRİYE SÜRESİ KISALTILDI

Bu gelişmeler üzerine Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’de gerçekleşmesi gereken ilk Rus-Türk ortak devriye güzergahının, sivil halkı ‘canlı kalkan’ olarak kullanan radikal çetelerin provokasyonları nedeniyle kısaltıldığı belirtTİ.

Öte yandan İdlib’de devriyeye çıkan Türkiye askeri araçlarının önü, muhaliflerin kullandığı üç yıldızlı Suriye bayrağı taşıyan kişiler tarafından da protesto edilmiş, engellenmeye çalışılmıştı.

İDLİB’DE 60 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

İdlib’de şimdiye kadar 60 asker-sivil personel yaşamını yitirdi. 3 Şubat’ta 8, 10 Şubat’ta 5, 20 Şubat’ta 2, 22 Şubat’ta 1, 26 Şubat’ta 2, 27 Şubat’ta 33, 28 Şubat’ta 1, 2 Mart’ta 1, 3 Mart’ta 3, 4 Mart’ta 1, 5 Mart’ta 1 asker-sivil personel olmak üzere İdlib’de 58 kayıp verildi. 18 Mart’ta ise bir asker kalp krizi geçirerek, 2 asker de cihatçıların saldırısında yaşamını yitirdi.