Malatya’da çöken bina, tadilatlardaki kontrolsüzlüğü ve denetimsizliği bir kez daha gündeme getirdi. İMO’ya göre, tadilatlarda ne proje hizmeti var ne de şantiye şefi. Kamu kurumları da buna göz yumuyor.

Kontrolsüz tadilat yıkım getiriyor

HABER MERKEZİ

Malatya’da önceki gün çöken iki katlı binada arama kurtarma çalışmaları 9 saatte tamamlanırken, enkazı kaldırma çalışmaları dün de sürdü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sabaha karşı Twitter’dan paylaşım yaparak, olayda can kaybının olmadığını duyurdu. Bakan Koca, enkazdan yaralı çıkarılan 13 kişiden 8’inin taburcu edildiğini, 5 yaralının halen tedavi altında olduğunu kaydetti.

Öte yandan binadaki işyerlerini genişletmek için belediyeden ruhsat almadan tadilat yaptıkları ve kolon kestikleri iddiasıyla gözaltına alınan işletme sahibi Hikmet D. ve üç çalışanı, dün adliyeye sevk edildi. Hikmet D. ve iki çalışan, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. 1 çalışan ise serbest bırakıldı.

MÜHENDİSLİK HİZMETİ YOK!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), “Kontrolsüzlük, denetimsizlik, yapı üretim süreçlerinde mühendislik hizmetinden yeteri kadar faydalanılmaması, hem yapılarımızı hem de yurttaşlarımızın can güvenliğini tehdit etmektedir” açıklaması yaptı. Yazılı açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Bu olay gösteriyor ki yapılarımız bir depremi dahi beklemeden kendiliğinden yıkılıyor. Açık ki bunun temel nedeni, yapıların mühendislik hizmetinden yoksun olması. Ülkemizde gerek yapı üretim süreçlerinde gerekse yapı tadilatlarında mühendislik hizmetlerinden faydalanmamak alışkanlık haline getirildi. Tadilat işlerinin büyük çoğunluğu için ne proje hizmeti alınıyor ne de uygulaması şantiye şefi tarafından yönetiliyor. Proje hizmeti ve şantiye şefliği yapı sahipleri tarafından ek masraf olarak görülüyor. Son yaşadığımız olay, işin ehli olmayan kişilerce yapılan tadilatların nasıl sonuçlanacağını gözler önüne seriyor.”

DEVLET GÖZ YUMUYOR

İMO’nun açıklamasında, yapı üretimi ve tadilatlarında denetlemenin eksiksiz yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, “Burada ilgili kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Ama sadece yapı sahipleri değil, kamu kurumları ve yerel yönetimler de bunlara göz yumarak mühendislik hizmetlerinin önemini yok sayıyor. Bu olayın son olması için kurumları daha dikkatli ve özenli olmaya davet ediyoruz” dendi.