Kapalı alanlarda maske kullanım zorunluluğunun kaldırılması ve bayram tatili, vaka sayılarını yeniden artırdı. BirGün’e konuşan tabip odaları başkanları “Pandemi bitmedi, eksik aşılar mutlaka tamamlanmalı” dedi.

Kontrolsüzlük vakaları artırdı
Fotoğraf: DHA

Sibel BAHÇETEPE

Koronavirüs salgını 2.5 yılını geride bırakırken; vaka sayılarındaki artış endişeleri de beraberinde getirdi. İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Samsun tabip odası başkanları, gazetemize yaptıkları değerlendirmelerde, kontrolsüzlüğün vakaları arttırdığına dikkat çekerek "Sistemli test ve filyasyon yapılmadığından kesin veriler bilinmiyor. Vakalar hızla artıyor, rehavete kapılmayın, kapalı alanlarda ve toplu taşımada mutlaka maske takın” uyarısında bulundular.


Kapalı alanlarda ve toplu taşımada maske zorunluluğunun kaldırılması, ardından 9 günlük bayram tatili, Covid-19 vakalarının hızla yükselmesine yol açtı. 5 büyük ilin tabip odası başkanları, koronavirüste gelinen son tabloyu değerlendirdi.

***

Prof. Dr. Nergis Erdoğan - İstanbul Tabip Odası BaşkanıProf. Dr. Nergis Erdoğan - İstanbul Tabip Odası Başkanı

‘MASKE ZORUNLU OLMALI’

Prof. Dr.Nergis Erdoğan: Hastalık hızla artıyor. İstanbul’da ortalamanın üzerindeki ölümler geçen hafta yüzde 2,5 idi, bu hafta yüzde 13,5. Ne yazık ki test sayısı bilinmediğinden ve sistemli test ve filyasyon yapılmadığından kesin veriler bilinmiyor. Kesinlikle hafife alınacak bir durum yok. TTB Aile hekimleri anketine göre, iki aile hekiminden birisi Covid geçirdi. Geçtiğimiz üç hafta içinde yönetim kurulumuzdan üç arkadaş Covid geçirdi. Maske, mesafe tedbirleri, HES uygulaması geri getirilmeli, test sayısı artırılmalı, varyant analizleri yapılmalı, hastaların izolasyonu sağlanmalı ve aşılama hızlandırılmalı. Kapalı alanlarda maske zorunluluğu olmalı.

Prof. Dr. Süleyman Kaynak - İzmir Tabip Odası BaşkanıProf. Dr. Süleyman Kaynak - İzmir Tabip Odası Başkanı

Süleyman Kaynak: Test taramaları Covid’in başlangıcındaki gibi değil. PCR testleri artık ya özel taleplerle ya yurtdışında bazı yerler istediği için, ya da ameliyat hazırlığı gibi bazı özel durumlarda yapılıyor. Haziran ayının ortası yapılan testlerin içinde yaklaşık yüzde 5 pozitif vaka varken; temmuz ortası itibariyle yapılan testlerin pozitiflik oranı yüzde 50'lere çıktı. Son birkaç hafta içinde covid hastasının sayısında ciddi artışlar var. Fakat tarama testleri olmadığı için bu konuda istatiksel veri net vermek mümkün olmuyor. Ne PCR testi yapılıyor, ne de izlem. Yeni varyantlar biraz daha hafif seyrediyor ama bunun akciğer tutulumunun ne sıklıkla olduğunu yine bilmiyoruz. Her hastanede test yapılamıyor, ne zaman, hangi hastanede test yapıldığı konusunda anlık olarak değişimler var. Test yaptırmak istiyorsanız hastanelere soruyorsunuz. Bugün birisi yapıyorsa, yarın yapmayabiliyor. Mesafenin kaybedildiği noktalarda mutlaka maske takılmalı.

Dr. Muharrem Baytemür - Ankara Tabip Odası BaşkanıDr. Muharrem Baytemür - Ankara Tabip Odası Başkanı

TESTLERİN YARISI POZİTİF

Muharrem Baytemür:
Servislerde yoğun bir covid pozitiflik oranları var. Ankara Şehir Hastanesi’nin yoğun bakımlarının covid yoğun bakımlarına çevrildiği yönünde bilgiler var. 9 günlük bayram tatilinden en az 2 hafta önce hatırlatma dozları devreye girseydi, hastalığın bulaş zincirini kırmada katkısı olacaktı. Ancak tatilden bir gün önce hatırlatma dozları açıldı. İnsanların çoğu da aşılarını ‘tatil dönüşü yaptırırız’ düşüncesiyle yaptırmadı ve hastalandı. Hastanelerden aldığımız bilgilerde testler yüzde 50-60 oranında pozitif. Kentte şuan yoğun bakım sıkıntısı yok. İnsanlar hastalığı hafif geçiriyor duygusu ile ya test yaptırmıyor ya da kayda geçmemesi, işinde olmaması, izalasyona girmemesi için özel laboratuvarda test yaptırıyor. Filyasyon meselesi de tamamen ortadan kalktı. Maske zorunluluğu geri gelmeli.

Prof. Dr. Taha Karaman - Antalya Tabip Odası BaşkanıProf. Dr. Taha Karaman - Antalya Tabip Odası Başkanı

Taha Karaman: Antalya turizm kenti. Her yerde vakalar artıyor, testlerde doğru dürüst yapılmadığı için rakamları bilmiyoruz. Hekimlerden de çok fazla koronaya yakalananların olduğunu biliyoruz. Çok çabuk yayılan bir virüsle karşı karşıyayız.

Oda yönetim kurulu üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Figen Yıldırım: Test için gelen ve pozitif çıkan kişi sayısında bir hafta içinde yüzde 100’e yakın bir artış var. Yoğun bakımdaki hasta oranı da biraz arttı. Turizm bölgelerinde çalışanlarda da hastalanma oranı artıyor. Şimdilerde acillerin önü dolmaya başladı.

Dr. Levent Tufan Kumaş - Bursa Tabip Odası BaşkanıDr. Levent Tufan Kumaş - Bursa Tabip Odası Başkanı

‘TÜM ÖNLEMLER KALKTI’

Levent Tufan Kumaş
: Pandemi ile ilgili baştan beri birkaç sıkıntılı nokta vardı, önlemlerin daha sıkı olduğu dönemde teste ulaşmak, şüpheli hastalarda test yapmak yaygınlaşmıştı. İzolasyon, filyasyon çalışmaları en azından yapılıyordu, bundan dolayı tanı konan hastalar test uygulaması ile takip ediliyordu, bazı yerlere girmesi yasaktı. Şimdi bunların hepsi ortadan kalktı, biz kim hasta, kim değil bilmiyoruz. Şimdi bir kişinin hasta olup olmadığını anlaması için de gidip test yaptırması gerek. Ama soğuk algınlığı ve benzeri durumların hiçbirine rutin olarak test yapılmıyor. Acaba bu Covid mi diye araştırılmıyor, dolayısıyla biz kaçı hasta, ne kadarı ortada dolaşıyor bilmiyoruz. Salgının bu derece hızlı artmasının en önemli nedenlerinden biri de bu kontrolsüzlük. Test yeterince kolay ulaşılabilir konumda değil ve hastaları teste yönlendirme konusunda da bir kararlılık yok. Bu işi seyrine bırakmak doğru değil. Önlemleri yeniden almak gerekiyor..

Dr. Ömer Faysal Çadır - Samsun Tabip Odası BaşkanıDr. Ömer Faysal Çadır - Samsun Tabip Odası Başkanı

DAHA DA ARTACAK

Ömer Faysal Çadır:
Bütün Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da ve Karadeniz bölgesinde artışlar var ve daha da artabileceğini bekliyoruz. Hele de bayram sonrası… Huzursuzluklarımız gittikçe artıyor, hastanelerde, başvurularda şüpheli bulgularımız fazla, yapılan testlerde pozitif çıkışlar da fazla olmaya başladı ama normal yatışlarımızı yapsak da ne mutlu ki şimdilik yoğun bakımlarda, ölüm sayılarında belirgin bir artış yok ama bu yoğunluk arttığı zaman büyük ihtimal bu daha ciddi vakaların oluşmasına ve yoğun bakım yatışlarına sebep olacaktır. Her şeyden önce maske olayının en üst düzeyde, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde önlem olarak uygulanmaya başlanması gerekir.