Yozgat’ta el konulan cemaat yurdu bir süre KYK yurdu olarak kullanıldı, ardından “Doluluk 100 öğrencinin altına düştü” denilerek Ensar Vakfı’na devredildi. Ama Ensar’ın yurdu 80 kişilik kontenjanla hizmet veriyor.

Konu Ensar olunca kurallar teferruat

MUSTAFA BİLDİRCİN

İktidarın, kendisine yakın vakıf ve derneklere sağladığı ayrıcalıkların bir yenisi daha gün yüzüne çıktı. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesindeyken "Talep yok" denilerek kapatılan öğrenci yurdunun Ensar Vakfı’na devredildiği öğrenildi. CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, “Bakanlık elindeki binayı neden Ensar’a devreder? Bu öğrencilerin devlet yurdunda okumaya hakkı yok mu?” diye sordu.

Yozgat Boğazlıyan’da bulunan ve Gülen yapılanmasına ait olan yükseköğrenim öğrenci yurdu, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişiminden kısa bir süre sonra kapatıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na devredilen yurt, KYK yurdu olarak yeniden hizmete açıldı. TÜGVA’ya ait olduğu iddia edilen ve kamuoyuna sızdırılan "Yurt Talep Listesi" isimli dosyada da ismi geçen yurdun kapısına, "Öğrenci sayısı 100'ün altına düştü" denilerek kilit vuruldu.

ENSAR’A DEVREDİLDİ

Kapatılan yurt, 2018 yılının sonunda Ensar Vakfı’na devredildi. Ensar’ın, 100 kişinin altına düştüğü gerekçesiyle kapatılan yurdu, 80 öğrenci kapasitesiyle kız yurdu olarak işlettiği ortaya çıktı.

CHP’li Ali Keven, Ensar'a sağlanan ayrıcalığa tepki göstererek şunları kaydetti:

"Binada hem Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın hem de Ensar Vakfı'nın tabelası var. Toplam 600 öğrencinin olduğu Boğazlıyan'da bakanlık, elindeki hazır binayı neden Ensar Vakfı'na devreder? Bu öğrencilerimizin devletin güvenli yurtlarında okumaya hakkı yok mu? Siz şimdi, Ensar'a devrettiğiniz bu yurtlarda kalan öğrencilerimize yarın öbür gün bu vakıfların altından hiçbir karanlık ilişki çıkmayacağının güvencesini verebiliyor musunuz?"

YURT SAYISI KATLANDI

1979 yılında kurulan Ensar Vakfı’na ait öğrenci yurdu sayısı, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne hızla artarak 59’a ulaştı. 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından el konulan cemaat yurtlarının bir bölümü de Ensar Vakfı’na devredildi.