Konuşma zorluğu çeken hastalar için yeni umut

Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren ALS hastası dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Prof. Stephen Hawking’e ithafen geliştirdiği yeni cihazın klinik çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Dağdeviren, “Yüze yapıştırılan cihaz, en küçük mimiği bile algılayıp, bilgisayara aktarıyor ve kas hastalarının konuşmasını sağlıyor. Cihaz sayesinde gülümseyebilirsiniz, ‘acıktım, seni seviyorum’ diyebilirsiniz ve e-mail atabilirsiniz” dedi.

Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı Dr. Dağdeviren, 2,5 yıldır üzerinde çalıştığı ve yeni tamamladığı Hawking projesinin çıkış hikâyesini ve detaylarını anlattı.

Prof. Stephen Hawking’i 2016 yılında Harvard Society’de ağırladığı gece Hawking’in konuşma güçlüğünü fark edip bu projeye başladıklarını söyleyen Dr. Dağdeviren, şunları kaydetti:

“Projenin klinik çalışmalarını bitirdik. Kadın ve erkek hasta üzerinde denedik. Büyük uğraşlar sonunda sona geldik. Sadece ALS değil birçok hastalık nedeniyle konuşma güçlüğü çeken hastaların bilgisayar sayesinde karşısındaki kişi ile iletişimi daha iyi sağlaması için bu cihazı geliştirdik. Cihaz, küçük bir gülümse veya hareketi algılayıp bilgisayara kodlama şeklinde gönderip binlerce kelime içerisinden sınıflandırma yaparak çok rahat bir şekilde konuşmanızı sağlıyor. Bu da kas hastalıkları nedeniyle konuşma zorluğu çeken birçok hasta için büyük bir kolaylık sağlayacak.”

Dr. Dağdeviren, 5 yıldan kısa bir sürede cihazın marketlerde satılabileceğini söyledi.