Baskı filmi, yönetmeni Fredrik Gertten’in katılımı ile Pera Müzesi'nde izleyiciyle buluşacak

"Konut: İnsan hakkı mı, yatırım aracı mı?" paneli Pera Müzesi'nde

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2019 seçkisinde yer alan Baskı (Push) filmi, yönetmeni Fredrik Gertten’in katılımı ve “Konut: İnsan hakkı mı, yatırım aracı mı? İnsan hakkı olarak konut için olası işbirlikleri” başlıklı panel ile 6 Şubat tarihinde Pera Müzesi’nde tekrar izleyiciyle buluşacak.

Küresel bir sorun olarak konutun metalaştırılması neticesinde ortaya çıkan sorunları inceleyen Baskı, Birleşmiş Milletler raportörü Leilani Farha'nın gözünden neden artık şehirlerimizde yaşamanın giderek imkansız hale geldiğini inceliyor. Temel bir insan hakkı olarak barınma ve konut insanın sağlıklı ve güvende olmasının önkoşulu; oysa dünyanın her yerinde yaşayacak bir yer bulmak giderek zorlaşıyor.

Dünyada 102 ülkeden 59’unda, insanların bir ev satın alabilmeleri için yıllık gelirlerinin tamamını, en az on yıl boyunca biriktirmeleri gerekiyor veya maaşlarının %80-90’ını kiraya veriyor. Günümüzde konutun bu denli acil bir sorun olmasının arkasındaki oyuncular ve etmenlerin neler olduğunu sorgulayan filmde, finans sektörünün konutu yatırım aracı olarak kullanmasıyla birlikte şehirlerin boşalan mahallelerini görüyoruz; Toronto’dan Berlin’e, Stockholm’den Seul’e ve Londra’ya...

Film gösteriminin ardından konut hakkı, zorla tahliyeler ve kent hakkı üzerine bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal’ın moderatörlüğünde, filmin İsveçli yönetmeni Fredrik Gertten, Arwidsson Vakfı direktörü Veronica Hejdelind ve Mekanda Adalet Derneği direktörü Yaşar Adnan Adanalı'nın katılımı ile bir panel ve soru-cevap etkinliği gerçekleştirilecek.

Gösterim ve panel İsveç Enstitüsü’nün Equal Spaces projesi kapsamında Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Pera Müzesi, İsveç Enstitüsü ve İstanbul İsveç Başkonsolosluğu işbirliğiyle, 6 Şubat Perşembe günü saat 19.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek.