Konut kredisine dikkat

Ekonomi Servisi

FItch Ratings Yönetici Direktörü James Watson, gelişen piyasaların bankaları için en büyük riskin varlık kalitesi olduğunu ve çoğu bankanın pandemideki çöküşe iyi bir tamponla müdahale ettiğini söyledi. Direktör, Fitch Ratings’ın gelişen ülke bankaları hakkındaki raporunu BloombergHT’ye açıkladı.

Watson bankaların karşılaştığı zorlukları sıralarken gelişen piyasalara dikkat çekerken özellikle Türkiye’de konut kredilerine işaret etti.


TÜRKİYE'DE RİSKLER VAR

Risklerin görüleceği ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğu söyleyen Gelişen Piyasa Direktörü, “ Asya’da Hindistan’dan bahsedebiliriz. Riskler varlık kalitesinin zayıflaması. Zaten bu bizim bazı bankaların kredi notunda indirime gitmemize sebep oldu. Tayland, Endonezya varlık kalitesinde çok büyük derecede bozulma yaşandığını ve krize dönüştüğünü görebildiğimiz ülkelerden olacak. Ortadoğu ve Afrika’da BAE ve Katar’ın altını çizebilirim. Onlar biraz daha hassas sektörlere sahipler, özellikle emlak sektöründe böyle sorunların yaşandığını söyleyebilirim. Türkiye’yi de söyleyebilirim, çok hızlı bir şekilde kredi artışı yaşanıyor. Brezilya’dan da bahsedebiliriz” dedi.

KREDİ ARTTI, FİYATLAR DÜŞTÜ

Türkiye genelinde konut fiyatları, Mayıs’ta nominal olarak aylık bazda yüzde 6.4 ve yıllık bazda yüzde 23.1 arttı. Konut fiyatlarındaki yıllık reel artış da Mayıs’ta yüzde 10.6 olarak hesaplandı.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 6.4 artarak 135.7 düzeyine yükseldi.

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2020 yılı Konut fiyatları Mayıs’ta aylık bazda, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 3.8, 7.0 ve 7.1 oranlarında artış yaşandı. Konut fiyatlarında yıllık artışlar ise, İstanbul’da 17, Ankara’da 24 ve İzmir’de 24.8 olarak gerçekleşti.