Yükselen faizler inşaat sermayesini de zora düşürüyor. TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre Aralık ayındaki konut satış adedi 2019'un Aralık ayından yüzde 71, 2020'nin temmuz ayından yüzde 89 daha az.

Konut müteahhitleri zora düşüyor


EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Yaz aylarında özellikle kamu bankalarının zararına dağıttığı konut kredileri sayesinde konuta ilgi artmıştı. Ancak bu sefer de döviz kuru ve enflasyon kontrolden çıktı.

Faizlerin yükselmesiyle beraber şimdi de konut satışlarında sert düşüşler gözlendi. Yıl boyunca ülkede 1 milyon 499 bin konut el değiştirdi. Bu anlamda yıl rekoru kırıldı. Ancak grafik son aylarda faizlerin yükselmesiyle tersine döndü. Pandemiye rağmen son derece düşük tutulan faizlerle müteahhitler kurtarılsa da gelecek dönem inşaat sektörü için zor geçecek. Nitekim düşük faizin müteahhitler için olumlu hava yarattığını İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da AA muhabirine açıkladı. Durbakayım "Sektörün tek başına bu rekor satışa ulaşması çok zordu. Kamu bankalarının faiz desteği ile bu satışı gerçekleştirdik" dedi.

İpotekli satışlar yüzde 71 azaldı

Yıl boyunca görülen sayı rekor olsa da yılın sonuna gelinirken satışların sert şekilde düştüğü gözlendi. 2020 yılı Aralık ayında ipotekli yani konut kredisi kullanılarak gerçekleşen konut satış adedi 14 bin 631'e geriledi. 2019 yılı Aralık ayında aynı sayı 50 bin 278'di. Böylece 1 yılda ipotekli konut satışı yüzde 70,9 azaldı. Öte yandan özellikle temmuz ayında düşük faiz sayesinde konut satışları adeta patlamış, ipotekli konut satışı 130 bin 721 ile rekor kırmıştı. Aralık ayındaki ipotekli konut satış adedi temmuz ayındakinden yüzde 89 oranında daha az.