Konut satışlarında daralma sürüyor

Konut satışlarındaki daralma yılın ikinci çeyreğinde de devam etti. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) açıkladığı rapora göre, yılın ikinci çeyrek konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik bir düşüş göstererek 249 bin 363 adet oldu. Bu yılın ilk yarısında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22’lik bir düşüşle 505 bin 796 konut satıldı.

Yılın İlk yarısında ilk el satışlarda yüzde 38,6, ikinci el satışlarda yüzde 17 düşüş yaşandı. İpotekli konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yaklaşık yüzde 60,2’lik bir düşüş gerçekleşirken, taleplerde yaşanan daralmada ipotekli satışların etkili olduğu görüldü.

Taleplerde yaşanan daralmaların konut fiyatlarındaki etkisi de görülmeye devam etti. Konut fiyat endeks artışında yılın ilk çeyreğinde görülen ivme kaybı, ikinci çeyrekte de görüldü. Mart ayı itibariyle yüzde 3,45 olan Merkez Bankası konut fiyat endeksi yıllık artışı, mayıs ayında yüzde 1,57’ye kadar geriledi.

Yabancılara yapılan konut satışları ise yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,9’luk artış ile 19 bin 952'ye yükseldi.