CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, 150 metrekarenin altında olan ve arsa rayiç bedeli bin TL’nin altında olan konutlarda mevcutta yüzde 1 KDV oranı uygulandığını belirtti. Karasu, “Yeni düzenlemeyle arsa rayiç bedeli fark etmeksizin KDV oranı yüzde 8’e çıkmış olacak. Özellikle büyükşehirlerde merkeze uzak diye tabir edilen bölgelerden ev almak isteyen vatandaşlarımız 7 puanlık bir KDV artışıyla karşılaşacak” ifadelerini kullandı.

"Konutta fiyat artışı kapıda"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü kabine toplantısının ardından açıkladığı konutta KDV değişikliğine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 1 Nisan 2022 günü yürürlüğe giriyor.

Karara göre, 150 metrekarenin altındaki konutlar için uygulanmakta olan yüzde 1,8 ve 18’lik farklı KDV oranı tek orana indirildi. Buna göre, 150 metrekareden küçük konutlarda KDV oranı yüzde 8’e sabitlendi. 150 metrekareden büyük konutlar için daha önce yüzde 18 KDV alınırken, yeni düzenlemeyle bu konutların 150 metrekareye kadar olan kısmından yüzde 8, aşan kısmından yüzde 18 KDV alınacak. Afet riski kapsamında dönüşüm projeleri ile inşa edilen 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1 KDV uygulaması devam edecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, söz konusu yeni uygulamanın yurttaşı mağdur edeceğini kaydetti.

150 metrekarenin altında olan ve arsa rayiç bedeli bin TL’nin altında olan konutlarda mevcutta yüzde 1 KDV oranı uygulandığını belirten Karasu, “Yeni düzenlemeyle arsa rayiç bedeli fark etmeksizin KDV oranı yüzde 8’e çıkmış olacak. Özellikle büyükşehirlerde merkeze uzak diye tabir edilen bölgelerden ev almak isteyen vatandaşlarımız 7 puanlık bir KDV artışıyla karşılaşacak” ifadelerini kullandı.

Emlak vergisine esas metrekare değeri 2 bin TL’nin üzerinde olan arsada inşa edilen konutların KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e ineceğini de belirten Karasu, “Arsa rayiç bedeli 2 bin TL’nin üzerinde olan arsa sayısı, rayiç değeri bin TL’nin altında olan arsa sayısının yanında devede kulak kalıyor. İktidar düzenlemeyi vatandaşa rahatlık olarak lanse etse de vatandaşlarımızın en fazla talep ettiği konut türüne zam gelmiş oldu” diye konuştu.

İnşaat sektörünün konut arzında son bir yıldan bu yana sorun yaşadığını kaydeden Karasu, KDV düzenlemesiyle yaşanacak fiyat artışlarının sektördeki durgunluğu daha da artıracağını söyledi.

İnşaat sektöründe girdi maliyetlerinin yukarı tırmanışının devam ettiğini belirten Karasu, “Demir, beton gibi temel inşaat malzemelerine zam gelmeye devam ederken, bu düzenleme müteahhitlerin de yapı maliyetlerini artıracak. Mevcut şartlarda, yüzde 18 KDV’yle malzeme alan müteahhitler inşaat yapım sürecinde KDV’yi yüzde 1’le kesiyor ve yüzde 17’lik kısım için maliyeden iade talep ediyordu. Yüzde 8’lik sabit KDV’yle artık bu yol da kapanmış oldu. Bu da maliyetleri yansıyacak. Artan maliyetler vatandaşın cebini yakmaya devam edecek. Sektör fiyat artışını baskılamaya çalışırken, vatandaş da zor şartlarda, yüksek krediye rağmen başını sokacak yer arıyor ancak iktidar her adımıyla hem müteahhitleri hem de vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor” dedi.