CHP’li Emir, Konya Ereğli AKP eski İlçe Başkanı Torun’un eşinin eczanesine SGK baskını yapıldığını, el altından piyasaya ilaç satıldığının belirlendiğini öne sürdü.

Konya’da ilaç yolsuzluğu

BirGün ANKARA

CHP’li Murat Emir, Eski Konya Ereğli AKP İlçe Başkanı ve milletvekili aday adayı İbrahim Büyüktorun’un eşinin eczanesinde yaşanan skandalı Meclis gündemine taşıdı. Emir’in iddiasına göre, birçok hastanın haberi olmadan raporları kullanıldı ve alınan ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu'Na (SGK) fatura edilerek el altından piyasaya satıldı. Şikayet üzerine denetime giden SGK ekipleri, eczanede depolanan binlerce kutu ilaca el koydu. Olayı gündeme getiren Emir, “Küçücük bir ilçede bile bu yapılabiliyorsa Türkiye genelinde bu yolla devlet, ne kadar zarara uğratılmıştır?” diye sordu.


418 KODUYLA FIRSATÇILIK

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine sunduğu yazılı soru önergesinde, AKP’li bir ailenin 418 uyarı kodunu fırsata çevirerek devleti zarara uğrattığına yönelik iddialar yer aldı. Sağlık Bakanlığı, Covid-19 pandemisi süresince hastaların kronik hastalıkları için kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla 18 Mart 2020 tarihinde bir genelge yayımladı. Genelge doğrultusunda kronik hastaların sağlık raporları ile reçete yazdırmadan 418 uyarı kodu ile eczanelerden ilaç almasına olanak sağlandı. Bu kapsamda Konya’daki bir eczanede hastalardan habersiz ilaç fatura edildiğine yönelik SGK’ya şikayet başvurusu yapıldı. SGK ekipleri, şikâyet üzerine eczaneye denetime gitti.

BEBEK MAMASI ALMIŞLAR

Denetim sırasında skandalın ortaya çıktığını ifade eden CHP’li Emir, şu ifadeleri kullandı: “AKP’nin eski Ereğli İlçe Başkanı ve aynı zamanda milletvekili aday adayı olan İbrahim Büyüktorun’un eşi Rabia Büyüktorun ile baldızı Bilge Melek Şen tarafından işletilen eczanede, kronik hastaların raporları kullanılarak ilaç temin edilmiş ve alınan bu ilaçlar bu yolla SGK’ya fatura edilmiş. SGK ekiplerinin denetim görüntülerinden gördüğümüz kadarıyla ilaçların eczanenin her yerinde, hatta çatıda dahi depolandığını anlıyoruz. Bu aile, Sağlık Bakanlığı’nın kronik hastalara kolaylık amacıyla başlattığı uygulamayı fırsata çevirmiş.

Depolanan ilaçların yanında kanser hastalarının mamasından tutun da bebek mamasına kadar birçok ürün de bulunuyor. Ekipler, çatılardan bile ilaç toplamış. Bakanlığın kronik hastalara kolaylık olsun diye başlattığı bir uygulamayı bile fırsata çevirip devleti dolandırmayı düşünen bir zihniyet, daha akıllara gelmeyen kim bilir gibi daha ne işlere imza atabilir? AKP’li oldukları için bu yaptıklarının üstünün kapatılabileceğini düşünüyor olabilirler ancak bu skandalın peşini bırakmayacağız.” Emir, Bakan Bilgin’e "Söz konusu eczaneye nasıl bir yaptırım uygulanacaktır? Konya’daki denetim dışında 418 kodunun suiistimal edilmemesi için bugüne kadar ne gibi denetimler yapılmıştır?" sorusunu yöneltti.