AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait barınakta bir köpeği eziyet ederek öldürdükleri öne sürülen 2 sanık, tahliye edildi. Duruşma, 20 Ocak tarihine ertelendi.

Konya'daki hayvan katliamı davasında 2 tahliye!

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde, görevli oldukları barınakta bir köpeği eziyet ederek öldürdükleri öne sürülen 2 sanık, hakim karşısına çıktı.

Konya 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Murat B. ve Sefa Ç, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Duruşmada söz verilen sanık Murat B, köpeğin kendisine saldırdığını, olaydan önce de başka kişileri ısırdığını öne sürdü.

Sanık Murat B, kürekle köpeğin kendisine saldırmasını önlemeye çalıştığını ileri sürerek, "Kafasına vurmak istemedim. Ertesi gün köpeği gördüm, yaşıyordu. Olaydan sonra belimdeki rahatsızlık nedeniyle 3-4 gün rapor aldım. Hayvanları seviyorum. Keşke köpek beni ısırsaydı da böyle bir olay yaşanmasaydı" savunmasını yaptı.

Diğer sanık Sefa Ç. ise barınaktaki görevine 14 Eylül'de hayvan bakım elemanı olarak başladığını anlattı.

Sefa Ç, olay günü kafesteki köpekleri aşılayıp, tekrar kafeslere koyduğunu, köpeğin kafesten çıktıktan sonra Murat B'ye saldırdığını ileri sürerek, "Köpek saldırınca Murat yanındaki kürekle bir kez vurdu. Köpek sersemleyince, o sırada yakaladım. Hiç kimse tepki göstermedi. İşe yaklaşık 2 ay önce başladım ve ilk kez böyle bir olay gördüm. Elinde sopa veya buna benzer bir şey olanlara köpekler saldırmıyordu. Köpek bayıldıktan sonra 2-3 metre götürdüm. Sonra müdahale edildi. Köpeği ilaçladıktan sonra bıraktım. Pişmanım. Nasıl olduğunu ben de bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Konya Baro Başkanı Oktay Unkur da "Olaya ilk baştan bu yana müdahale eden ve şikayette bulunan bir kurumuz. Şu an yargılanan 2 sanık dışında diğer sorumluların da tespit edilip cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Duruşma sırasında çekilen ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraf nedeniyle savcılığın soruşturma başlattığı öğrenildi.

İlerleyen dakikalarda duruşma salonunda yaşanan gerginlik nedeniyle mahkeme başkanı salonu boşaltarak duruşmaya ara verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Murat B. ile Sefa Ç.'nin tahliyesine karar verdi.

Duruşma 20 Ocak tarihine ertelendi.

ANKARA BAROSU'NDAN TAHLİYE KARARINA TEPKİ

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Tuğba Gürsoy, kararın ardından açıklama yaptı.

Tahliye kararını eleştiren avukat Gürsoy, “Duruşmaya ilişkin meslektaşlarım ile uzun bir hukuk mücadelesi verdik ancak bu mücadelemizin boşa çıktığını söylemekten çok üzgünüm. Videoyu izlediyseniz göreceksiniz bu video kayıtlarında sessiz kalan, gayet olağan bir durummuş gibi sanki her dakika barınakta olan bir şeymiş gibi sessiz kalan birçok kişi görüyoruz. Bu kişilerin tanık olarak ifadesini başvuruldu. Kamera kayıtlarında görmelerine rağmen 'Ben olayı görmedim' dediler. Veteriner hekimlerin 17 Kasım tarihli ölüm olayına ilişkin 25 Kasım'da geçmişe yönelik belgede sahtecilik suçunu işleyecek şekilde geçmişe dönük tutanak düzenledikleri de ortaya çıktı. Bütün ifadelerimiz ve beyanlarımız mahkemede dinlendi ancak buna rağmen katılma taleplerimiz reddedildi" ifadelerini kullandı.

Gürsoy, şunları söyledi: "Katılma talebimizin reddedilmesi de şu demek oluyor; biz ne dosya da dinlenen tanık ifadelerine müdahale edebildik. Buradan çıkacak olan tahliye kararına itiraz edebileceğiz. Tamamen bütün barolardan katılan meslektaşlarımız katılma kararı verilmeyerek dosyadan diskalifiye edildiler. Netice itibarıyla savcı, 6 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi. Sanık vekili yazılı beyanda bulunmak için süre istediğinden duruşma, 20 Ocak’a bırakıldı. 20 Ocak günü karar çıkacak fakat dediğim gibi sadece bu 2 sanık ile ilgili karar çıkacak."

NE OLMUŞTU?

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğin eziyet edilerek öldürüldüğü olaya ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine barınakta görevli Murat B. ve Sefa Ç, 25 Kasım'da tutuklanmıştı.

İddianamede, sanıkların "Ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan 6'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin 26 Kasım tarihinde yaptığı açıklamada, "Bu konunun yakın takipçisi olacağımızdan tüm MKYK üyelerim, milletvekillerim, kimse bundan şüphe etmesin" demişti.

Erdoğan, "En ileri yasal düzenlemeleri hayata geçirmiş yönetim olarak aksi yönde hiçbir davranışa rıza gösteremeyiz" ifadelerini kullanmıştı.