Konya'daki bir süt fabrikasında, bir çalışanın kazanda ‘banyo yaptığı’ anlara ilişkin skandal görüntüler TikTok’tan paylaşıldı. Görüntülerin çekildiği Benefit Süt Fabrikası'nın çok sayıda firmaya süt verdiği iddia edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı ise “Gıda güvenliğini hiçe sayan görüntüler üzerine söz konusu işletmeye ekiplerimiz ivedilikle yönlendirilmiştir” ifadelerini kullandı. Firma, görüntülerdeki çalışanın işten çıkarıldığını duyururken, bir firma yetkilisi de banyo yapılan sıvının süt olmadığını öne sürdü. İş yeri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatı üzerine kapatıldı.

Konya'daki süt fabrikasında skandal görüntüler: Kazanda ‘süt banyosu’

Konya'da üretim yapan bir süt fabrikasında çalışan bir şahıs, süt kazanının içine girerek banyo yaptı. Söz konusu görüntüler, sosyal paylaşım platformu TikTok'ta 'ugurrturgut' isimli bir hesaptan yayınlandı. Süt banyosu yapılan anlara, Kemal Sunal'ın Sakar Şakir filmindeki 'Marmara Kazım' karakterinin repliği eklendi.

aykırı.com.tr sitesinden Berat Temiz’in gündeme getirdiği görüntüleri TikTok’ta paylaşan Uğur Turgut isimli kişinin, sosyal medya hesabında yer alan fotoğraflardan Benefit Süt Toplama Merkezi'nde çalıştığı anlaşıldı. Böylece skandal görüntülerin Benefit Süt Toplama Merkezi'nde çekildiği ortaya çıktı.

Konya Karatay'da faaliyet gösteren Benefit Süt Toplama Merkezi'nin birçok firmaya süt temin ettiği öğrenildi. İktidara yakın medya organlarından superhaber.tv'de yer alan haberde, Enka ve Torku'nun da bu firmalar arasında olduğu ileri sürüldü. Ancak Torku, bir açıklama yayımlayarak iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Torku'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Paylaşımlarda görülen söz konusu firma ile başta Torku olmak üzere hiçbir Konya Şeker iştirakinin geçmişte bir iş bağı veya ticari alışverişi olmadığı gibi, bundan sonra da kesinlikle olmayacaktır. Torku’nun bu firmadan süt aldığına dair iddialar tamamen asılsız ve gerçeği yansıtmamakta olup konuyla ilgili yargı makamları nezdinde hukuki girişimlerde bulunulmuştur."

Açıklamada Torku’nun, ‘sertifikalı çiftçilerden oluşan hammadde tedarik zincirini kullandığı’ ifade edildi.

BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Videonun kamuoyuna yansımasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“#Konya’daki bir #süt üretim tesisinde olduğu ileri sürülen halk sağlığını ve gıda güvenliğini hiçe sayan görüntüler üzerine söz konusu işletmeye ekiplerimiz ivedilikle yönlendirilmiştir. Gelişmeler, kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ DE İNCELEME BAŞLATTI

Görüntülerin yayınlamasının ardından Konya Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin de firmanın Meram ilçesindeki sanayi sitesinde bulunan süt toplama merkezine giderek inceleme bulundu. Firma hakkında soruşturma açılacağı öğrenildi. Yapılan incelemenin ardından iş yeri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatı üzerine kapatıldı.

Görüntülerin ardından süt toplama merkezinde denetim yapan Konya Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, iş yeri hakkında 4 yasal işlem uyguladıklarını belirtti.

Ergin, şunları söyledi:

TARIM MÜDÜRÜ: BANYO YAPILAN SIVI SÜT

''Bugün maalesef bizi de üzen bir olay. Sosyal medyada yayınlanan bir süt toplama ünitesinde bir kişinin süt banyosu yapmasıyla ilgili görüntü vardı. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin de talimatıyla buraya denetime geldik. Gıda denetim ekiplerimizle birlikte denetimimizi yaptık. Sosyal medyada yayınlanan yeri tespit ettik. Bununla ilgili dört konuda işlem yapacağız. Birincisi, insan sağlığını riske soktuğu acil durumlardan dolayı 5996 Sayılı Kanununun 41'inci maddesinin 'e' bendine göre faaliyetten men cezası uygulayacağız. İkincisi 13 bin 934 lira para cezası uygulayacağız. Üçüncüsü, kişilerin sağlıklarını riske soktuğu için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak. Dördüncü olarak da var olan sütlerin imhası ve işletme onay belgelerinin iptali şeklinde uygulama yapacağız. İşletmeyi bugünden itibaren faaliyetten menediyoruz. Onay belgelerini iptal ediyoruz ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Konya'daki üretilen sütlerin bu şekilde heba edilmesine izin vermedik ve vermeyeceğiz.''

Görüntülerde işçinin banyo yaptığı sıvının süt olduğunu belirten Ergin, ''Görüntüde süt gibi görünüyor. Kişiyle ilgili işletme sahibi, gerekli işlemleri başlatıp işten çıkardığını söylüyor; ama o tabii işletmeyle ilgili, bizimle ilgili bir sorun değil. Biz işletmeyi baz alırız. Firma, piyasaya süt verdiklerini söylediler. Biz onunla ilgili çalışmaları da sürdürüyoruz'' dedi.

FİRMA: İŞ AKDİ FESHEDİLDİ

Konuya ilişkin bir açıklama da Benefit süt fabrikasından geldi. Firma, "itibarsızlaştırma" iddiasına karşılık olayı doğruladı ve çalışanın işine son verdiğini duyurdu. Benefit Hayvancılık'ın Facebook hesabından paylaşılan açıklamada şöyle denildi:

"Temel hedefi itibarsızlaştırma olan, elemanımız tarafından bilgimiz dışında çekilip çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmış görüntüler ve yapılan eylem bizleri de üzmüş olup kesinlikle kabul edilmesi mümkün değildir. İlgili şahsın iş ahdi iptal edilmiş olup, hakkında gerekli yasal işlem ve incelemeler başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

YETKİLİ: O SIVI SÜT DEĞİL

Firma ortaklarından Ali Osman T. ise DHA’ya yaptığı açıklamada, skandal görüntüleri kendisinin de internetten izlediğini ve ‘şoke olduğunu’ söyledi. Görüntülerde kişi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Ali Osman T., işçinin banyo yaptığı sıvının süt olmadığını öne sürdü. Ali Osman T., şöyle konuştu:

“Öncelikle üzücü bir durum. Bu şahsın içinde bulunduğu küçük tank süt için değil. Tesisi temizlemek amacıyla kullanılan, deterjan, solüsyon ve dezenfektanları içinde karıştırdığımız tank. Onun içinde temizlik malzemelerini karıştırıp, fayansları temizleriz. Biz de şok olduk. Bu videoyu internette gördük. Bununla ilgili işten çıkarma işlemini başlattık. Bunun özellikle şirketi yıpratma amacıyla yapıldığını düşünüyoruz. Videoya konu olan kişi hakkında da şikayetçi olacağız. Tankın içindeki süt değil. Süt yoğun olur. Suyla karıştırılmış temizlik malzemesi.”

İKİ ÇALIŞAN GÖZALTINDA

Meram Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün görüntülerin çekildiği firmanın faaliyetine son vermesi ve idari para cezası uygulamasının ardından sütle banyo yapan Emre S. ile görüntüleri sosyal medyada paylaşan Uğur T'yi gözaltına aldı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürülen şüphelilerin işlemleri sürüyor. Şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanununun 185’inci ‘İçilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak veya başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir’ maddesi kapsamında işlem yapılacağı öğrenildi.