Antalya Konyaaltı Sahili taşocakları ve yapılaşma nedeniyle yok oluyor. Sahilin 15 yılda 5 metre daraldığını kaydeden Akademisyen Doç. Dr. Tür, “Bir-iki şezlong koyabilecek kadar alanın kalmadığı kısımlar var” dedi.

Konyaaltı 15 yılda 5 metre yok oldu

Rant şirketlerinin ceplerini dolduran taşocakları doğaya geri dönüşümü olmayan zararlar veriyor. Taşocaklarının verdiği zarardan nasibini alan yerlerden birisi Antalya Konyaaltı Sahili. Sahildeki kıyı kaybına ilişkin yapılan araştırmaya göre kıyı 15 yılda 5 metre daraldı. Taşocaklarının ve limandaki yapılaşmanın erozyonda etkili olduğu belirlendi. 6 yıldır sürdürdükleri bilimsel çalışmaların sonuçlarını açıklayan kıyı ve deniz mühendisliği konusunda uzman olan Doç. Dr. Rıfat Tür, “Sahilin bazı kısımlarının özellikle yok olma riski var. Bir-iki şezlong koyabilecek kadar alanın kalmadığı kısımlar da var. Buraların korunması gerekir” dedi.


Doç. Dr. Tür, yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğundaki Konyaaltı sahilini özellikle Boğaçay’ın denize deşarj olduğu noktanın 1,5 kilometre batısı ve doğusunun çok dinamik yapıya sahip olduğunu söyledi. Kıyı çizgisindeki değişimlerin de genellikle bu kısımda gözlemlendiğini açıklayan Doç. Dr. Tür’e göre daralmanın sebebi kum-çakıl ocakları ve yapılaşma: “Boğaçay, Konyaaltı sahilini malzeme bakımından besleyen en önemli ve en büyük akarsu. Buradan gelen kum-çakıl sahili besliyor. Ama 50-60 sene evvel Antalya inşaat sektörünün ihtiyacını karşılamak için kum-çakıl ocakları açılarak, kum-çakıl alınmaya başlanmıştı. Sahilin bazı kesimlerinde o yüzden başlayan bir daralma söz konusu. Yaklaşık 15 yıllık bir periyotu inceledik. Daralmanın maksimum olduğu yerlerde 4-5 metrelere kadar söz konusu. Bazı yerlerde çok daha az, ortalama 2-3 metre daralma var”

ÇAY DENİZE ULAŞAMIYOR

Doç. Dr. Tür, 90’lı yılların sonunda sahilden kum-çakıl alımının yasaklanmasıyla, sahilin kendisine geldiğini aktardı. 750 metre uzunluk ve 250 metre genişliğinde devasa bir havuz bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Tür, “Buradan 480 bin metreküplük malzeme alındı. Boşaltılan bu kısım suyla doldu ve burası şu anda rekreasyon alanı olarak kullanılıyor. Bunun ne gibi bir sıkıntısı oldu? Çayın taşıdığı malzeme denize yine iletilemiyor” dedi.

Boğaçay’daki havuzun hemen üst tarafına, havuzun hızlı şekilde iri taneli katı maddeyle dolmaması için bir eşik yapıldığını da belirten Doç. Dr. Tür, “O eşik tam da Konyaaltı sahilini besleyecek olan granülometriye sahip malzemeyi tutuyor, arka tarafında biriktiriyor. Havuz durgun bir su ve akım olmadığından malzeme iletimi de olmuyor ve üzerinde bir de bu eşik var. Bu ikisi birleştiğinde Konyaaltı sahiline Boğaçay’dan gelen bir sediman akışı söz konusu değil ve beslenmiyor. Esas olarak malzeme taşınmasının engellenmesi, o sahil bandının da beslenmesini engelliyor” diye konuştu.

SAHİL YOK OLABİLİR

Sahilin bu bölgelerine Boğaçay’dan sediman taşınımı devamlı engellenecek olursa, erozyonun zamanla yola kadar dayanabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Tür, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yatak daraltılmış olduğundan taşkınlara yol açabilecek. Eski haline getirilmesi çok daha uygun olacak. Gelişigüzel dökülen malzeme, yatak içerisindeki akım düzenini de bozacağından sel olaylarına çok daha yatkın olacak.”

DHA

konyaalti-15-yilda-5-metre-yok-oldu-917998-1.
Konyaaltı Sahili’ndeki son 15 yıldaki 5 metrelik daralma böyle görüntülendi.