Kayseri'de kooperatif mağduru olduğunu söylenen bir vatandaş, evine icra gelmesi üzerine intihar girişiminde bulundu. Çatıya çıkan vatandaş komşuları ve CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer'in uzun süren çabalarıyla ikna edildi. CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, "Kooperatif mağdurlarının sorunlarını tüm Türkiye biliyor. Herkes bu sıkıntının farkında. Devletimiz vatandaşına bakmak, kollamak zorunda" dedi.

Kooperatif mağduru kişi evine icra gelince intihar girişiminde bulundu

Kayseri'de kooperatif mağduru olduğunu söyleyen bir yurttaş evine icra gelinde hayatına son vermek istedi.

Kayseri’de iddiaya göre, bir kooperatif yaklaşık 40 aileyi evlerinden atmaya çalıştı. Her hafta evlerine haciz geldiğini söyleyen vatandaşlar yetkililerden çözüm beklediklerini dile getirdi. Bir vatandaş, evine icra geldiğini söyleyerek intihar girişiminde bulundu.

Olay yerine gelerek vatandaşı ikna etmeye çalışan CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Eser Yapı Kooperatifi mağdurlarımız bugün yine icra ile karşı karşıya kaldılar. Haftada bir kez icra ile sıkıntı yaşıyor buradaki vatandaşlarımız. Kooperatif mağdurlarının tüm Türkiye sorunlarını biliyor. Herkes bu sıkıntının farkında. Devletimiz vatandaşına bakmak, kollamak zorunda. Yetkililer tarafından vatandaşlarımıza ocak ayında sorunun çözüleceği bilgisi verildi. Vatandaşların sorunlarını konuştuklarını, ilgilendiklerini ve görüştüklerini söylüyorlar. Ancak vatandaşlarımız meclise dertlerini dile getirmeye gittiğinde yalancılıkla suçlandılar. Yalancının kim olduğunu bütün kamuoyu biliyor. Bizler CHP olarak bedeli ne olursa olsun her zaman vatandaşımızın haklı davasının yanında olacağız. Bunun sözünü veriyoruz."

"HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE MAĞDUR EDİLİYORLAR"

Kooperatif mağdurlarının avukatı Mecit Tav ise yaptığı yazılı açıklamada, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Kayseri’de 2004 yılında kurulan bir kooperatif üyelerinin kış ortasında hukuka aykırı bir şekilde mağdur edilmeleri ile ilgili sizleri bilgilendirmek durumunda kaldık. Bu kooperatif 2004 yılında kuruldu. Genel Kurulda alınan yetki gereği 2005 yılında sözde teklifler alınarak Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları üzerinden eksi yüzde 2 ile inşaatları yapmak üzere ES-ER İnşaat’a inşaat yapım işi verildi ve Ambar Mahallesi Beyazşehir sonunda inşaatlara başlandı.

İnşaatlar yapılırken kimsenin haberi olmayacak şekilde ve böyle bir değişiklik yapmayı gerektiren hiçbir gelişme yokken ve kooperatif genel kurulu da bilgilendirilmemişken kooperatif yöneticileri ve müteahhit bir notere giderek 2010 yılında bu kez Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları üzerine artı yüzde 0,05 zamlı yapılacak şekilde yeni bir sözleşme imzalanmış. Oysa 2017 yılında yaptıkları genel kurula sunulan yönetim kurulu faaliyet raporunda dahi ihale yapımı ile ilgili sözleşmenin 2005 tarihli sözleşme olduğunu belirtmişler.

SAHTE ÜYE İLE ÇOĞUNLUK SAĞLANMAYA ÇALIŞILMIŞ

2013 yılında üyelere çıkartılan maliyet hesabına kooperatif üyelerinin büyük bölümü itiraz etmiş, olağanüstü genel kurul yapılması talebiyle yasal mücadele vermeye başladılar. Yapılan itirazlardan sonraki ilk genel kurul toplantısında muhalif üyeler büyük çoğunlukla divanı almışlar, ancak müteahhit ve yandaşı konumundaki yöneticiler kavga çıkartıp, genel kurulun yapıldığı salonun elektriklerini de keserek toplantıyı erteletmişlerdi.

Bundan sonra yapılan genel kurul toplantısında müteahhit ve yandaşı yöneticilerin kooperatife para ödemeleri söz konusu olmayan 102 kişiyi sahte üye kaydedip sun’i bir çoğunluk sağladıkları anlaşılıp genel kurul kararları mahkemece yoklukla malul ilan edilmişti. Sahte üyelerle sağlanamayan çoğunluk bir sonraki toplantıda sahte vekaletnameler yoluyla sağlanmaya çalışılmış, bu tezgah da ortaya çıkınca yönetimi gerçek üyelere devretmek zorunda kaldığını anlayan müteahhit ve yandaşı yöneticiler 2017 yılında muvazaalı ve karşılıklı anlaşma yoluyla iki ayrı ilamsız icra takibini kooperatif aleyhinde kesinleştirerek kooperatifin dairelerini haczettirmişlerdi.

İş birliği o kadar açıktır ki, Kanunen yasak olmasına rağmen Kooperatif Başkanı aynı zamanda resmi ruhsat vb. işlerde müteahhidin teknik elemanı olarak görünmekte.”

(ANKA)