Edirne Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, son iş yılında 564 bin lira net kar gerçekleştirirken, köy halkına da ormancılık, hayvancılık ve tarımsal alanda büyük maddi katkı sağladı. Kooperatif Başkanı İbrahim Karapoyraz, “Köyümüzde üretim devam ettiği için diğer köylerde yaşanan göçü tersine çevirmeye başladık” dedi.

Kooperatifçiliği yaşatan köy, göçü tersine çevirdi!

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2018/2019 iş yılında 564 bin lira net kar gerçekleştirirken, ormancılık, hayvancılık ve tarımsal alanda ortaklarına büyük maddi katkı sağladı. Sağlanan maddi kazanç nedeniyle köyden göç durdurulmuş oldu.

Edirne Hudut gazetesinden İsmail Demiray’ın haberine göre, Kooperatif Başkanı İbrahim Karapoyraz, kooperatifçiliğin ruhunda var olan dayanışma, yardımlaşma, paylaşma olgusunu sürekli olarak ön planda tuttuklarını belirterek, “Köyümüzde üretim devam ettiği için gençleri bir şekilde köyümüzde tutmaya devam edebiliyoruz. Diğer köylerde yaşanan göçü tersine çevirmeye başladık” dedi.

‘KOOPERATİFÇİLİĞİ GÜÇLÜ VE MODERN OLARAK YAŞATAN BİR KÖY’

Vaysal Köyü Lalapaşa ilçesine bağlı Bulgaristan sınırında Edirne'ye 43 km uzaklıkta yoğun olarak hayvancılık ile geçimini sağlayan, kooperatifçiliği güçlü ve modern olarak yaşatan bir köy. Tarım topraklarının az ve ürün veriminin düşük olması, geniş meralarında hayvancılık yapmaya uygun olması köyde yaşayan emekçileri hayvancılığa yöneltmiş durumda.

Hayvancılığın yanı sıra geniş ormanlarla kaplı sınırları içinde orman işçiliği de yoğun olarak yapılmakta. Ormanda yapılan işleri kooperatif öncülüğünde gerçekleştirmekte. Kooperatif aldığı ihalelerle köyde yaşayan emekçilere önemli bir gelir kaynağı yaratmaya devam ediyor.

'YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI ÖN PLANDA TUTTUK'

Geçen dönemde 4 yıl boyunca kooperatifin başkanlığını başarılı bir şekilde yürüten İbrahim Karapoyraz yaptığı açıklamada; şunları kaydetti:

“Vaysal köyü için kooperatifimiz maddi anlamda köyümüzün ayakta kalması için yaşamsal bir önem arz etmektedir. 4 yıl boyunca yönetim kurulu üyeleriyle birlikte görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Aldığımız orman ihaleleriyle, ormancılıkta olsun, hayvancılıkta ve tarımsal alanda da kooperatif üyelerimize büyük maddi katkılar sağladık. İşimizi yaparken köyümüzde yaşayan üyelerimizden de emek anlamında büyük katkılar aldık. Kooperatifçiliğin ruhunda var olan dayanışma, yardımlaşma, paylaşma olgusunu sürekli olarak ön planda tuttuk. Ürettik, paylaştık, adil olduk. Tüm çalışmalarımızı üyelerimize şeffaf bir şekilde paylaştık.

Köy kahvemizin tadilatını yaparak, kalorifer sistemi döşetip köy halkının kullanımına açtık. Süt üretiminin pazarlamasını kooperatifimiz aracılığıyla en uygun şartlarda gerçekleştiriyoruz. Düğün salonunun işletmesini de yaparak köyümüzün gençlerinin düğünlerini en ekonomik olarak gerçekleştirilmesine yardım ediyoruz. Hayvancılığı sulama amacıyla yapılan bir göletimizi yaşanan kuraklığı en hafif olarak atlatabilmek için temizlettik, yeni çeşmeler yaptık. Faaliyetlerinde kullanmak için ekip-manlar hazırlayarak üreticilerimizin kullanımına sunduk. Köyümüzde 500 dönümün üzerinde toprak alarak kooperatifimizin güçlenmesini sağladık. Ayrıca kooperatifimizde iki sigortalı çalıştırarak ailelerine de maddi kaynak yarattık.

kooperatifciligi-yasatan-koy-gocu-tersine-cevirdi-789764-1.

‘GÖÇ TERSİNE DÖNDÜ, GENÇLERE BURS VERİYORUZ’

Köyümüzde üretim devam ettiği için gençleri bir şekilde köyümüzde tutmaya devam edebiliyoruz. Diğer köylerde yaşanan göçü tersine çevirmeye başladık. Şu anda köyümüzde yaşayan ailelerin çocukları içinde, ilk, orta, lise ve üniversite düzeyinde öğrencileri var. Ortaklarımız içinde üniversiteye giden çocuklarımıza ayda 150 lira burs veriyoruz. Çocuklarımız bizlerin geleceği, onları yarınlara hazırlamaya çalışıyoruz.

Gelecekle de ilgili projelerimiz var. Sırası geldikçe kooperatifimizin gücü ve kamudan alacağımız maddi ve bilimsel katkılarla bu projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz. Bunlar güneş enerjisinden elektrik üreterek ortaklarımıza bedava elektrik enerjisi sunmak, artanı kamuya aktarmak istiyoruz. Köyümüzün ekolojik sistemi bir çok doğal sağlıklı bitkilerin yetişmesi için uygun. Şu anda köyümüzün meralarında doğal hayatta kendiliğinden yetişen kuşburnu, ıhlamur, ada çayı, güvem ve kır çayını da doğal ortamlarını bozmadan sağlıklı bir şekilde üretmek, pazarlamak ortaklarımıza katkı sunmak istiyoruz.

KÖY KADINLARINDAN ÜRETİME KATKI

Dört yıl boyunca köyümüz ve ortaklarımıza katkı sunduk, daha fazlasını da yaparak kooperatifçiliğin en güzel örneklerini sunmak istiyoruz. Köyümüzde yaşayan kadınlarımızdan da emek anlamında büyük katkılar almaktayız. Sosyal anlamda da kadınlarımın gelişimi için kooperatif olarak Çanakkale, Anıtkabir ve Pamukkale'ye geziler düzenledik. Üretim alanlarımızın çoğunda varlar, ürettikleri yöresel ürünlerle bütçelerimize katkı sunmaktalar. Birlikte daha çok üretebiliyoruz, kadınlarımızla dayanışma içindeyiz. Kooperatifimiz üreten, üyelerine büyük maddi kaynak yaratan karlı bir kooperatif. 4 yılın sonunda yaptıklarımızın yanında 2018/2019 net kar olarak 564 bin lira gerçekleştirdik. Kooperatifçilik varsa biz de varız ve bu topraklarda köyümüzde yaşayabiliriz. Sonuna kadar kooperatifimize sahip çıkacağız.”

kooperatifciligi-yasatan-koy-gocu-tersine-cevirdi-789765-1.