Marmaris’te çıkan orman yangını sürüyor. Yangına karadan ve havadan müdahale edenler, ekipman ile koordinasyon eksikliğine dikkat çekti. Yangına havadan müdahale eden pilot, “Uçaklar yetersiz” derken söndürme ekibinden işçi ise “Orman işçiliğinde liyakat bitti” ifadelerini kullandı.

Koordinasyon yok, ekipman yetersiz

Aycan KARADAĞ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangınların üçüncü günü geride kaldı. Yangın büyük bir alanda etkili olurken; ekipman yetersizliği, yangınlarla mücadele edenlerin eğitiminin eksik olduğu ve koordinasyonsuzluk damga vurdu.

İlçede süren yangınlarda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada yaklaşık 3 bin hektarlık alanının zarar gördüğünü belirtti. Kirişçi ayrıca, yangına yakın bölgelerde yaşayan 274 kişinin tahliye edildiğini duyurdu. AFAD ise 7 kişinin dumandan etkilendiği, bunlardan 3'ünün tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

İLETIŞIMSIZLIK YAŞANIYOR

BirGün olarak bölgede orman yangınlarıyla mücadele edenlerle konuştuk. Karada mücadele edenlerle büyük bir koordinasyon eksikliği yaşadıklarını belirten hava aracı pilotu, “Karadan müdahale edenlerle irtibat çok yetersiz durumda. İlk günden beri bu şekilde gidiyor. Teknik olarak iletişimsizlik yaşanıyor. Bunun çözülmesi lazım. Özellikle kara bölgesinde tecrübesiz çalışanlar bulunuyor. Bu da işi ciddi bir şekilde yavaşlatıyor” diye konuştu.

UÇAK SAYISI YETERSİZ

Uçak sayısının yetersiz olduğunu ifade eden pilot, “Helikopter anlamında sayı daha iyi durumda ama uçakta ciddi eksiklik var. Mevcutların kapasiteleri çok yeterli değil. Bundan kaynaklı sorun yaşanıyor. Yangınlara önceden hazırlık yapılmalı. Tüm durumlar tespit edilmeli. Bu maalesef yapılmıyor. Envanter sıkıntıları var. Bundan kaynaklı yangınları söndürme hızımız yavaşlıyor” dedi.

TECRÜBELİ İNSAN AZ

25 yıldır orman işçiliği yapan ve Marmaris’teki yangınla mücadele ekibinde yer alan bir kişi ise, “Marmaris’te yangın yayılarak devam ediyor. Yangında hep havadan önlem konuşuluyor ama yerden yangına müdahale her zaman daha önemlidir. Son yıllarda yaşanan büyük orman yangınlarının hepsinde bulundum. Ciddi teknik eksiklikler yaşanıyor. Gün geçtikçe tecrübeli insan sayısı azalıyor. Yangın deneyimi olan insan artık bir elin parmağını geçmiyor desem yeridir” dedi.

LİYAKAT YOK, TORPİL VAR

Son dönemde gelen işçilerin birçoğunun torpilli olduğunu ifade eden işçi, şunları dile getirdi: “Genç çocukların birçoğu birilerinin tanıdığı oluyor. Orman işçiliğinde liyakat bitti. Bildiğim kadarıyla Marmaris’te işçileri bir şirket yolluyor. Bu da ciddi bir sorun yaratıyor. Orman Genel Müdürlüğü’ndeki ekipmanlar dünyanın en iyi ekipmanları ama bunu kullanmayı bilen işçi artık yok. Eskiden de bu şekilde büyük yangınlar olurdu. Böyle teknik ekipmanlar yoktu ama daha az orman zarar görürdü.”

Eskiden orman köylülerinin yangınları söndürmede büyük desteği olduğunu söyleyen işçi, “Orman köylüsü artık kalmamış. Gittiğimiz yerlerde orman köylüsü yok. Bu bölgeleri onlar korurdu. Şimdi buralarda kim ne yapıyor belli değil” ifadelerini kullandı. Uçakların yetersiz olduğunu da dile getiren işçi, “Gün boyu buradaydım. Saydım, bir uçak 4 saatte bir söndürme işlemi yapıyor. Bu çok uzun bir zaman” dedi.

BÜYÜK RANT

Marmaris’te çıkan yangına yapılan müdahalelerin yetersizliği tartışmaları sürerken CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, orman yangınlarında büyük bir rant olduğunu, Marmaris’te çıkan yangının çıkış nedeninin doğal yolla olmadığını öne sürdü. Alban şöyle konuştu: “Birileri yaktı, söndürmeye uçağımız olmadığı için kiralama yaptık. Orman yangın çetesi birinci rantı buradan yiyor. Yangınlardan etkilenen orman alanlarındaki zarar görmüş ağaçların kesim işi, anayasaya göre orman köylüleri ve onların kurduğu kooperatiflerce yapılması gerekirken özel şirketlere verildi. Kesimden elde edilen odun, ucuz fiyatlarla çok uluslu şirketlere satıldı. Çok uluslu bir firma, dikili satış fiyatıyla metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 avrodan sattı. Milyarca avro vurgun yapıldı. Tüm bunlar bize gösteriyor ki, orman yangınlarından birileri milyarca liralık bir rant çetesi kurmuş.”

***

Erdoğan’a yaklaşınca uçaklar arttı

Bölgeye giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, uzun süre ortada görmedikleri helikopter ve uçakların; orman yanının AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Okluk Koyu’ndaki yazlık sarayına yaklaşmasıyla harekete geçtiklerini belirtti. Açıklama yaptığı yerin hemen arkasında çıkan dumanı gösteren Öztunç, “Arkamızda yanan bölge, Cumhurbaşkanlığı sarayının hemen dibi... Cumhurbaşkanlığı sarayına yaklaştı yangın; hemen uçaklar, helikopterler, hemen bir hareketlenme oldu” ifadelerini kullandı.

***

Bir kişi gözaltına alındı, suçunu itiraf etti

Marmaris’teki orman yangınıyla ilgili, bir kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Soylu, Marmaris’teki yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini söyledi.