Yalova’da yerde yatan köpeği ezmek için yolunu değiştiren 22 yaşındaki A.H.’ye ‘Hayvan Kanununa Muhalefet’ suçundan yalnızca 2 bin 40 TL ceza verildi.

Köpeği ezmek için yolunu değiştiren sürücüye yalnızca 2 bin lira ceza
Fotoğraf: DHA

Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Kaytazdere beldesinde yerde yatan köpeği ezmek için yolunu değiştiren ve gözaltına alınmasının ardından serbest bırakılan A.H.’ye ‘Hayvan Kanununa Muhalefet’ suçundan 2 bin 40 TL ceza verildi. Bacaklarında kırıklar oluşan köpek ise tedaviye alındı.

Yabancı uyruklu olduğu ifade edilen A.H., yol kenarındaki akaryakıt istasyonunda pompaların yakınında gölgede yatan bir sokak köpeği gördü. Şerit değiştirerek kamyoneti köpeğin üzerine sürerek yarala yan A.H., kaçtı. Görüntüler bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. İstasyon çalışanları tarafından veteriner kliniğine götürülen köpeğin patilerinde kırıklar olduğu ve ameliyat edileceği öğrenildi.

İhbar üzerine jandarma ekipleri aracı durdurup A.H.’yi gözaltına aldı. Hakkında, 'Hayvan Koruma Kanununa Muhalefet" suçundan işlem yapılan A.H., 2 bin 40 TL ceza yazılarak serbest bırakıldı.

'HAYVANI KORUMAYA ALDIK'

Yalova Kaytazdere Sokak Hayvanları Dernek Başkan Yardımcısı Saliha Akdoğan, olayı öğrenince çok üzüldüklerini belirterek, "Köpeği hemen koruma altına alıp gerekli kurum ve kuruluşlara şikayet dilekçemizi verdik. Halkanın en zayıf olanı hayvanlar, daha sonra çocuklar ve kadınlar. Hak olarak, kadın hakları, hayvan hakları, çocuk hakları diye ayrıştırmadan ele almış olsak, Kabahatler Kanunu dışında ceza kanununa tabi olarak bu kişinin bu suçun cezasını vermiş olması demektir. Ama maalesef şu an Kabahatler Kanunu içerisinde 2 bin küsur lira para cezasıyla bu suçu bertaraf edecektir. Bu da bizim zorumuza gidiyor, çünkü bu hayvanın şu anda kırıkları mevcut. Belki insana bağlı bir şekilde yaşayacak. Belki de hiç yaşayamayacak. En zayıf olan hayvanların bu şekilde yaşaması bizim zorumuza gidiyor. Gerekli yaptırımların kurum ve kuruluşların, yasa tasarısını hazırlayanların dikkatini çekerek, yaşam hakları çerçevesi içerisinde uygulanmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

DHA