1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışında konuşan Erdoğan, sözleşmede 285 TL yazmasına rağmen gişe ücretini 200 TL olarak açıkladı. Bu durumda katkı payı nedeniyle bütçeye her koşulda yıllık 1,4 milyar TL yük binecek.

Köprünün yükü yurttaşın sırtına

Haber Merkezi

Çanakkale Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Açılış töreninde kamu-özel işbirliği projelerini öven Erdoğan, ilk 1 hafta boyunca geçişin ücretsiz olduğunu söyledi. Erdoğan, köpründen gişe geçiş fiyatını "Otomobil geçişleri ile ilgili fiyatı 200 TL olarak belirledik. İlk bir hafta ücretsiz olacak" sözleriyle açıkladı. Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, "Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz" dedi.

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi’nden oluşan ortak girişim grubu ile 2017 yılında 10,3 milyar TL yatırım bedeli karşılığında sözleşmesi imzalanan 1915 Çanakkale Köprüsü yüklenici firma tarafından 11 yıl boyunca işlettikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. Çanakkale Köprüsü’nü inşa eden ve işletecek firmaya günlük 45 bin, yıllık 16,5 milyon araç garantisi verilmesine karşın köprüyü yıllık 3,5 milyon aracın kullanması bekleniyor. Geçiş garantisinin tutmaması halinde ise fark devlet hazinesinden işletmeci firmaya ödenecek.

Garantinin tutması için yaklaşık 15 saat boyunca sürekli araç geçtiği varsayıldığında; saatte 3 bin araç, dakikada ise 50 araç yapıyor. Yani, garanti edilen günlük 45 bin araç geçişi için köprüden her saniye araç geçmesi gerekiyor.

Çanakkale’de feribot işletmesini yapan Gestaş’ın 2021 yılı verilerine göre yıllık taşınan araç sayısı, bayramlar da dahil 3,5 milyon civarında. Günlük araç sayısı 9 bin 500 civarında.

Çanakkale’deki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerine, köprünün açılış törenine katılmaları için baskı yapıldığı öne sürüldü. CHP Çanakkale İl Gençlik Kolları Üniversite Sorumlusu Eren Saraç, "KYK yurtlarında odalara gelip açılışa katılacak kişiler için isim toplamak, KYK yurtlarının içerisine AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın posterlerini bir üniversite topluluğu adı altında asmak ve KYK yurtlarında yapılan anonslar etik dışıdır" dedi.

BÜTÇEDEN ÇIKACAK

Sözleşmede 285 lira yazmasına rağmen Erdoğan’ın gişe ücretini 200 lira olarak açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. Uğur Emek, aradaki farkın bütçeden karşılanacağını söyledi. Bu uygulamanın Osmangazi Köprüsü ile başladığını açıklayan Emek, şu değerlendirmelerde bulundu: “85 lira her hâlükârda günde 45 bin araç için bütçeden çıkacak. Bu da 1,4 milyar liraya denk geliyor. Pahalı olduğu için vatandaş geçmeyecek diye ucuzlatmaya çalışıyorlar. Ucuzlattıkları miktarı da bütçeden ödüyorlar. Osmangazi Köprüsü’nde de bunu böyle yapıyorlar. 185 lira Osmangazi’nin gişe ücreti onun da 483 lirayı da bütçeden ödüyorlar. Buna da katkı payı diyorlar. Osmangazi ile başladılar. Karayolları’nın bütçesi patlamış durumda. Garanti ödemelerinin karayolları bütçesinin 45’iydi. Kur artınca bu oran yüzde 65’e çıktı. ‘Daha uygun olsun da daha çok araç geçsin’ amaç bu. ‘Garantiler tutmadı’ dedikçe rahatsız oluyorlar. Algı yönetiliyor burada. Sağlı sollu Marmara Denizi’nin etrafına 85 bin araç garantisi veriyorsunuz bu köprü ihtiyaç değil.”