Erdoğan’ın “Enflasyondaki köpüğü alacağız” açıklamasını değerlendiren ekonomist Doç. Dr. Baki Demirel, yapısal sorunlar çözülmeden ‘köpüğün’ alınamayacağını kaydetti. Dr. Murat Kubilay’a göre de enflasyon önümüzdeki dönemde artmaya devam edecek.

‘Köpüğü almak’ o kadar kolay değil

Sercan MERİÇ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan’ın açıklamalarının gündeminde yeni yılla birlikte üst üste halkın sırtına bindirilen zamlar yoktu.


Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacaklarını öne süren Erdoğan, şunları söyledi:

‘‘Döviz kurundaki dalgalanma ve fiyatlardaki yükseliş gibi hadiseleri dikenler, çakıllar olarak görüyoruz. Bunları kısa sürede geride bırakacak ve ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına dahil edeceğiz. Açıkladığımız tedbir paketi ile köpüğü almıştık, enflasyon üzerindeki köpüğü de alarak ülkemizi bu görüntüden kurtaracağız. Yeni ekonomi programımızda istihdamı önceliklerimizin başına koyma sebebi vatandaşlarımızın işine ve aşına halel getirmemektir. En zoru geride bıraktık.’’

BÖLÜŞÜM SORUNU

Yalova Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel, Erdoğan’ın “Enflasyondaki köpüğü alacağız” açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Enflasyon üzerindeki köpük ilginç bir tanım olmuş. Enflasyonu düşürmek kolay. Kuru baskıladığınızda enflasyon da Türkiye’de yavaşlayacaktır. ‘Kuru nasıl baskılayacaksınız?’ sorusu önemli. Bunu sadece rezerv satışıyla yapamazsınız. İhracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 25’ini Merkez Bankası’na aktarma fikri var. Bu döviz biriktirme ile olacak iş değil. Bir diğer beklenti sürekli cari fazla vermek. O da tartışmalı bir konu. Enflasyonun kökeninde dönüşüm temelli, tarımın dışa bağımlılığından, vergi politikasından kaynaklı yapısal sorunlar var. Bunları çözmeden enflasyonla mücadele etmek kolay değil.’’ Kısa vadeli sermaye hareketlerine bağımlı politikaların çözüm olmadığının görüldüğünü kaydeden Demirel, ‘‘Kısa dönemde de yüksek enflasyonu azaltıcı politikalar, ancak kuru çok fazla baskılayarak mümkün olabilir. Doğrudan vergilerin toplam vergiler içindeki payını yükseltmek lazım. Vergiyi emekçinin üzerine değil zenginlerin üzerine yıkmak lazım. Bölüşüm sorununu halletmek lazım.’’ açıklamasını yaptı.

ZAM EĞİLİMİ SÜRÜYOR

Öte yandan Ekonomist Dr. Murat Kubilay, iktidarın enflasyondaki son dönem yaşanan sıçramayı geçici olarak değerlendirdiğini belirterek, ‘‘Ancak gelişmeler, örneğin TL’deki değer kaybının sürme ihtimali ve yılbaşı gecesi yapılan zamlar bunun geçici olmasını oldukça zor kılıyor. Enflasyon beklentilerine ilişkin bozulma da sürüyor. Maliyetler artmasa bile herkes zam yapma eğilimine girmiş durumda. Ücretlerde yapılan artışlar da talebi destekleyeceği için yılın ilk 3 ayında enflasyonist baskı olacaktır. Bunlardan ötürü enflasyonda en kötüyü gördüğümüzü söylemek çok zor. Bir köpük varsa gerçekten, bunun düzeltilmesi de ancak yılın ikinci çeyreğinden itibaren olur. Tabi o zamana kadar resmi enflasyonun dahi yükseldiğini göreceğiz. Hissedilen enflasyon ÜFE oranında seyredebilir’’ diye konuştu.