AKP iktidarının her fırsatta susuzluğa çare olarak sunduğu Melen Barajı yeniden ihaleye çıktı. Projenin 2016’da bitmesi gerektiğini anımsatan CHP’li Subaşı, “Yıllardır projeyi bitiremediler. Bu AKP beceriksizliğidir” dedi.

Kördüğüm gibi baraj inşaatı!
Fotoğraf: İBB

İlayda KAYA

AKP iktidarının, İstanbul’un susuzluğuna çare olarak sunduğu Melen Projesi ihalelere doymuyor. Yapımına 1988 yılında başlanan ve 3 kez ihaleye çıkan Melen Barajı, güçlendirme projesini revize etmek için yeniden ihaleye çıktı. Projenin 2016 yılında bitirilmesi gerektiğini anımsatan İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, AKP iktidarının politikalarını eleştirdi.

ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

Melen Barajı’na ilişkin BirGün’e konuşan Doğan Subaşı, “İstanbul'un içme suyu temin projeleri, 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilmiş ve o günden bu yana işleyen projelerdir. Melen, büyük borular gösterilerek yapılan tüneller içinde arabaların gezdiği bir proje olarak gösterildi. Melen, AKP iktidarı tarafından ‘büyük işler beceriyoruz, başarıyoruz’ gibi kamuoyuna sunuluyordu. Sanki Melen’i kendileri keşfetmiş gibi lanse ediyorlardı. Ama bu baraj bir türlü yapılamıyor, bitirilemiyor. Baraj bitirilemediği için tabiri caizse su pompalarıyla suyu çekiyoruz. Haliyle çok fazla elektrik tüketimi meydana geliyor. İSKİ’nin en büyük gider kalemlerinden biri ortaya çıkıyor” dedi.

 Doğan Subaşı, İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, İBB CHP Grup Başkanvekili

Barajın 2016 yılında bitmesi gerektiğini söyleyen Subaşı, şu ifadeleri kullandı: “Hâlâ bitmedi. Şimdi yeni bir ihale duyurusu yapıldı. Bu, baraj nasıl biteceğiyle ilgili bir ihale. Yani barajın yapım ihalesi değil. Hâlâ baraja ilişkin ne yapmaları gerektiğiyle ilgili ihaleye çıkılıyor. Yani danışmanlık ihalesi. ‘İstanbul’un su sorununu 2071’e kadar çözdük’ diyorlar. Hiçbir çözüm olmadığını görebiliyoruz.”

Subaşı, Melen Barajı’nın Devlet Su İşleri'ne ait olduğunu da anımsatarak “Bu, DSİ'nin görevidir. Merkez idarenin çözmesi gereken bir durumdur. DSİ bunu yıllardır oyalamış, örtmüş, saklamıştır. İBB Başkanı İmamoğlu 2019’da kamuoyuna duyurmasa, kimse barajda çatlak olduğunu bile bilmeyecekti. Yapıcı firma da üniversiteler de defalarca uyardı. Zeminin çamur olduğu, beton barajın yapılamayacağı söylendi. Çamurun üzerine beton olmaz. Proje ellerine, ayaklarına dolandı. Bu tipik bir AKP beceriksizliği” dedi.

488 GÜNLÜK HİZMET

488 gün sonra ihalenin tamamlanacağını kaydeden Subaşı, “DSİ, daha ne yapacağını kendisi bile bilmiyor. Ne yapacaklarını bilmek için ihale açıyorlar. Onarması gerektiğini ya da yıkıp yeniden yapması gerektiğini anlamak için danışmanlık hizmeti alacak. Bu hizmet, 2026 sonunda bitecek. AKP yıllardır iktidarda, çoktan bu sorunu çözmesi gerekirdi” dedi. Melen Barajı sorununun bir an önce çözülmesi yönünde çağrı yapan Subaşı, “Bir kamuoyu oluşmalı. Seçimden sonra iktidar kim olacaksa, Melen’i öylece ortada bırakmasınlar, bir an önce çözüme kavuştursunlar” diye konuştu. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Melen Barajı’na ilişkin yapılan yazılı açıklamada da İSKİ Genel Müdürlüğü nezdinde meydana gelen zararın tespiti talebiyle Kocaali Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tespit davası açıldığı söylendi.