Körfez ülkelerinin Katar'a uyguladığı ambargoyu kaldırmasını değerlendiren Dr. Adıbelli, “Dün dışlanan Katar, şimdi bölgenin gözdesi oldu. Bu ülkeler Türkiye ile de ilişkilerini normalleştirmek istiyor” dedi

‘Körfez barışı’ normalleştirir mi?

HABER MERKEZİ

SUUDİ Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır ile Katar arasındaki diplomatik kriz, önceki günkü Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde imzalanan anlaşmayla sona erdi. 3,5 yıldır Riyad yönetiminin öncülüğünde Katar'a abluka uygulayan dört ülke, hava sahalarını ve sınırlarını Katar'a açtı.

Ankara ile Riyad arasındaki gerilim sürerken geçen aylarda Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu alan Doha yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkisinin söz konusu anlaşmayla nasıl etkileneceği merak konusu. Körfez ülkelerinin Doha’daki Türk üssünün kapatılması koşulunu öne sürebileceği de konuşulanlar arasında.

Katar'a uygulanan ablukanın kalkmasının Ankara’ya olası etkilerini BirGün’e değerlendiren Dr. Barış Adıbelli’ye göre, söz konusu ülkeler, Türkiye ile de ilişkilerini normalleştirmek istiyor. Dr. Adıbelli, şöyle dedi: “Katar, arabuluculuk misyonu üstlenecek gibi görünüyor. Hâlihazırda İsrail ile ilişkilerin yeni bir sürece gireceği diplomatik ve siyasi kulislerde konuşuluyor. Hatta İran’ın şiir tepkisinin ana nedenlerinden birisi de Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme niyeti olarak gösterilebilir.”

DIŞLANAN KATAR GÖZDE OLDU

Katar’a uygulanan ambargonun Trump yönetiminin telkiniyle gerçekleştiğini hatırlatan Adıbelli, “Dün dışlanan, ötelenen ve ötekileştirilen Katar şimdi artık bölgenin yeni gözdesi oldu” dedi.

Körfez’de Katarla yapılan yeni başlangıcın Ortadoğu’ya etkilerini de yorumlayan Dr. Adıbelli, şöyle devam etti: “Sırada İsrail’in merkezinde olduğu Filistin devletini ve halkını yok sayan ‘Asrın Barış Anlaşması’ denen Ortadoğu’yu İsrail ve ABD’ye devreden anlaşmanın iptali var. Şimdilerde Beyaz Saray’da Trump’ın huzurunda kameralar karşısında ‘sırıtarak’ bu anlaşmaya imza atan Arap ülkeleri, kara kara düşünmeye başladılar bile. Zira hem Trump hem de damadı Kuchner artık yok. Önümüzdeki aylarda da İsrail’de erken seçimler olacak. Netanyahu’nun geleceği belirsiz.”

ABD POLİTİKASININ İFLASI

“İlişkilerin normalleştirmesi ABD’nin ve Trump’ın Ortadoğu politikasının da iflası anlamına gelmekte” diyen Dr. Adıbelli, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yeni başkan Biden, Trump gibi Ortadoğu’daki müttefikler konusunda çok heyecanlı ve istekli değil. Bu kıssadan Ortadoğu ülkelerine düşen hisse şu: ABD’nin Ortadoğu politikası bir ABD başkanının siyasi ömrü kadardır.”

NE OLMUŞTU?

2017’de Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, "terör örgütlerini desteklediği" gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti. Doha yönetimime ekonomik ve siyasi ambargo uygulanırken, Katar suçlamaları reddetmişti. Krizin arabulucu rolünü üstenen iki ülke ise Kuveyt ile ABD’ydi. Doha kanadı, Körfez ülkelerinin ambargosu sonucu darboğazı gidermek için Tahran ile Ankara’dan gıda ithalatına başlamıştı. Ankara’nın boykot kararının karşısında Doha yönetiminin yanında yer alması, Suudi-Arabistan’la ilişkilerinde gerilime neden olmuştu.