Google Play Store
App Store

Suudi Arabistan Türkiye’den et ve süt ürünleri ithalatını askıya aldı. Antakya Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Genel Sekreteri Ali Mullaoğlu “Hatay için bu kriz Suriye krizinden sonraki en büyük krizdir” dedi.

Körfez’deki ambargo boyut değiştirdi

Ekonomi Servisi

Körfez ülkelerinde Türk mallarına yönelik uygulanan ambargo boyut değiştirdi. Suudi Arabistan, Türkiye’den kırmızı et ve ürünleri, beyaz et ve ürünleri, su ürünleri, yumurta, bal ve bunların ürünleri ile süt ve anne sütü alternatifi olan mamaların ithalatını bugünden itibaren askıya alındığını duyurdu.

Türkiye’nin Riyad Ticaret Müşavirliğinin e-posta mesajı ile bildirdiği hayvansal ürünlerde ithalatın askıya alınması kararını, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından ilgili ihracatçı birliklerine yazı ile iletildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül verilerine göre Suudi Arabistan en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 18’inci sırada yer alıyor. Ocak-eylül döneminde yapılan ihracatın tutarı ise 2,1 milyar dolar oldu. 2019 yılında bu rakam 2,5 milyar dolardı. Bir başka ifadeyle Suudi Arabistan’a yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 oranında azaldı.

Suudi Arabistan, Türkiye’den daha çok son kullanıcıya dönük yatırım ve tüketim malları ithal ediyor. Ancak Türkiye, Suudi Arabistan’dan üretimi yakından ilgilendiren ara mal ithalatı yapıyor. Suudi Arabistan’da uzun süredir devam eden Türk mallarına yönelik boykot çağrılarının büyümesi AKP hükümeti tarafından dikkate alınmadı. Daha önce Suudi Arabistan Ticaret Odası Başkanı Ajlan al-Ajlan sosyal medyadan yaptığı açıklama ile boykota resmiyet kazandırmıştı. Ancak Türkiye’den ambargo ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.

Irak dâhil 8 körfez ülkesi özellikle 2012’deki Mısır Darbesi’nden bu yana sert gerilimler yaşıyor. Suudi Arabistan, Mısır’da Müslüman Kardeşler hükümetinin devrilmesini desteklerken, Müslüman Kardeşler’in finansörü konumundaki Katar, Türkiye ile birlikte Mısır’a karşı pozisyon almıştı. Yıllar içinde inişli çıkışlı yaşanan gerilimler içinde Körfez’de savaş olasılığı dahi konuşulmuş, bunun üzerine Türkiye, Katar’da askeri üs kurarak ortaklığını başka bir boyuta çıkarmıştı. Ancak Türkiye bugünlerde Katar için tüm Körfez’i karşısına almış durumda.

SURİYE KRİZİNDEN SONRA EN BÜYÜK KRİZ

korfez-deki-ambargo-boyut-degistirdi-805056-1.Boykotun en sert etkilediği şehirlerin başında da Antakya geliyor. Konuyu Antakya Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Genel Sekreteri Ali Mullaoğlu’na sorduk. Mullaoğlu, Suudi Arabistan’ın boykot kararının Suriye krizinden sonra Hatay’ı en çok etkileyen ikinci krizin Suudi boykotu olduğunu dile getirdi.

Mullaoğlu’nun ifadeleri şu şekilde;

“Sadece Hatay’dan Suudi Arabistan’a yıllık 165 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Suudi Arabistan’da çeşitli ölçeklerde yatırım yapıp orada ikamet eden 40 bin civarında Türkiye vatandaşı var, bunun 32 bini Hataylı. Buradan özellikle Demir-Çelik, yaş sebze meyve ve mobilya ihraç ediliyor. Bu şirketler cirolarını kaybediyor, yeni pazar arayışına girişiyor. Hatay için bu kriz Suriye krizinden sonraki en büyük krizdir. Hükümetten istediğimiz, dış politikada yeniden yurtta sulh, dünyada sulh prensibine dönülmesidir.”