Yemen’de Suudi Arabistan ve BAE destekli Arap Koalisyonu’na karşı mücadele eden Husiler, ABD’nin Körfez’e askeri desteği artırma kararıyla karşı karşıya. ABD, BAE’ye füze destroyeri ve savaş uçakları gönderecek.

Körfez’e yığınak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Washington, Yemenli Husi grupların hava saldırılarıyla hedef aldığı Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) yeni savaş teçhizatlarıyla donatacak. ABD merkezli yayın New York Times'ın (NYT) haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı yetkililer, BAE'nin Husi saldırılarına karşı savunmasına destek için güdümlü füze destroyeri ve son teknoloji savaş uçakları gönderileceğini açıkladı.


Açıklama, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Abu Dabi Veliaht Prensi Zayed Al Nahyan arasında 1 Şubat'ta yapılan telefon görüşmesinin akabinde geldi. NYT'ye konuşan ABD'li ve BAE'li üst düzey yetkililer de "ABD ordusunun BAE'ye saldırıları engellemesi için yardım edeceği" bilgisi verdi. Haberde, söz konusu yardımın, "Erken uyarı istihbaratı sağlamaya devam etmek, hava savunması üzerinde işbirliğini güçlendirmek ve güdümlü füze destroyerleri desteğini artırmak" şeklinde olacağı belirtildi.

HUSİ SALDIRILARI DURDURULAMIYOR

Biden yönetimi aynı zamanda Husi gruplara karşı bir dizi yeni karar almaya hazırlanıyor. Associated Press'te (AP) Ellen Knickmeyer imzalı dün yayımlanan makalede, Biden yönetiminin "Körfez'deki müttefiklerini Husi saldırılardan korumakta zorlandığı" vurgusu yer aldı. Yazıda, "ABD'li yetkililer, Husilere dönük yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Bu, Yemen'deki sekiz yıllık savaşı sona erdirmek için yapılan başarısız girişimlerin sonuncusu. Biden yönetimi, Suudi Arabistan ve BAE gibi stratejik müttefiklerine savunma desteği sağlayacağına dair güvence vermek için çabalıyor" denildi.

ABD'nin Yemen'de "başarısızlığa sürüklendiği" ifade edilen yazıda, "İran destekli Husilerin 100 milyarlarca dolarlık silahlara sahip olan ve en iyi ABD silahlarıyla donatılan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona karşı halen savaşabilmesi, Biden yönetimini hem şaşırtmış hem de hüsrana uğratmış görünüyor. Husi füzelerini ve insansız hava araçlarını durdurmayı başaramadılar. Kimsenin Husiler'in nasıl durdurulacağına dair büyük fikirleri yok gibi görünüyor" ifadeleri yer aldı.

BAE, 2014'ten beri Yemen'i bombalayan Arap Koalisyonu'nun bir parçası. Askeri birliklerini 2019'da Yemen'den geri çeken Körfez ülkesi, Suudi Arabistan'la ittifak halinde ülkeyi bombalamaya ve Husilere karşı savaşan silahlı grupları desteklemeye devam ediyor. Husiler ise BAE'de askeri hava üssü dahil olmak üzere kritik bölgelere son iki haftada üç hava saldırısı düzenlemiş, son saldırı İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un BAE'yi ziyaret ettiği 30 Ocak günü gerçekleşmişti. Husiler, Dubai'deki Al-Dhafra hava üssünün de hedef alındığını açıklamıştı.

YEMEN HALKI YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Ülkede sekiz yıldır süren işgal ve savaş binlerce insanın ölümüne neden oldu, milyonlarca Yemenliyi insani yardıma muhtaç hale getirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü dün açıkladığı raporda, Yemen'de Ocak 2022'de 13 bin 140 kişinin ülke içerisinde daha güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Örgütün verilerine göre, Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'in gıda veya ilaç almasını engelleyen ambargoları nedeniyle 24 milyon Yemenli insani yardıma muhtaç konumda. Örgüt, Aralık 2021'de yaptığı açıklamada da, ülkede 130 bini aşkın göçmenin insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek acil yardım çağrısında bulunmuştu.Dış Haberler