Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in, radikal İslamcı örgütlere destek verdiği gerekçesiyle Katar’la tüm diplomatik ilişkilerini dondurmaları ve hava sahalarını Doha’ya kapatmalarıyla başlayan "Körfez krizi", 3.5 yılın ardından resmi olarak sona erdi. Anlaşma, kuvety ve ABD arabuluculuğunda gerçekleşen normalleşme görüşmelerinin ardından geldi.

Körfez ülkeleri anlaştı; Katar’a ambargo kalkıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan liderliğindeki Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini dondurması ve hava sahalarını Doha’ya kapatmalarıyla başlayan "Körfez krizi", 3,5 yılın ardından dün resmi olarak sona erdi. Kuveyt ve ABD arabuluculuğunda Suudi Arabistan ile Katar arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlandı. Dört Arap ülkesi, Katar ile kara, deniz ve hava sınırlarını tekrar açtı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Körfez’deki normalleşme anlaşması sonrası, Suudi Arabistan’da gerçekleşen 41. Körfez İşbirliği Konseyi(KİK) Zirvesi’ne katıldı. Kuveyt, diğer körfez ülkelerinin de ambargoyu kaldırdığını duyurdu. Dün ambargonun kaldırılmasına yönelik gerçekleşen imza törenine, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi ve aynı zamanda damadı olan Jared Kushner ve üç temsilci de katıldı.

SICAK KARŞILAMA

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar’dan oluşan KİK’in bu yılki zirvesine Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi de davet edildi. Mısır, toplantıya Dışişleri Bakanı Samih Şukri’yi gönderdi. Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire, Suudi Veliaht Prensi Mohamed bin Salman’ın, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’ni uçaktan inince karşılamasını "sıcak kucaklaşma" olarak duyurdu.

Bölgeyi takip eden uzmanlar, Suudi Arabistan’ın ambargoyu kaldırması, Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki gerginliğin tam anlamıyla sona erdiği anlamı taşımadığının altını çiziyor. Özelllikle BAE ve Katar arasındaki Müslüman Kardeşler, Libya’daki siyasi kriz gibi nedenlerle iki farklı uçlarda duruyor. Normalleşme adımları için bir kilometre taşı olan bu zirve tam çözüm getirmese bile gelecek dönemde gerçekleşecek temasların hattını belirleyebilecek öneme sahip görünüyor.

ANKARA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Dışişleri Bakanlığı, Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının açılmasına yönelik kararın memnuniyetle karşılandığını bildiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

AMBARGONUN NEDENLERİ

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Haziran 2017’de radikal İslamcılar ile Müslüman Kardeşler’e destek verdiği ve İran ile yakınlaştığı gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri durdurma kararı almıştı. Dört Arap ülkesi Katar’a sınırlarını kapatarak ulaşımı durdurmuş ve Katar vatandaşlarını sınır dışı etmişti.
Suudi Arabistan öncülüğündeki grup, çözüm için 13 maddelik bir talepler listesi duyurmuştu. Talepler arasında Katar’a bağlı El Cezire televizyonunun kapatılması, İran ile ilişki seviyesinin düşürülmesi ve Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’de faaliyet gösteren Husilere desteğin sonlandırılması da yer alıyordu. Türkiye, ambargonun ardından Katar’a en büyük desteği veren ülkelerden olmuştu.