Boğaziçi mezuniyet törenine kayyum Rektör Naci İnci katılmadı. İnci bunun yerine kendi odasında öğrencilere ödül verdi. Üniversitenin törenden yaptığı paylaşımlarda ise İnci yer almadı.

Korkudan odadan dışarı çıkamıyor
Kapalı salonda gerçekleşen törene Naci İnci ve bazı dekanlar katılmadı.

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’nde mezuniyet törenine yönelik tehdit mesajının ardından dün yapılan törene kayyum Rektör Naci İnci katılmadı. İnci bunun yerine odasına çağırdığı öğrencilere ödül verdi.

İnci’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlarda “Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları ile Psikoloji bölümleri Çift Anadal Programını 4.00 ortalama ile tamamlayarak mezun olan Ali Emir Dağlar’ı tebrik ederim. Kendisine ödülünü vermekten dolayı mutluyuz” ve “Prof.Dr. Metin Balcı Spor Takımı Ödülünü bu yıl Tenis Takımımız almaya hak kazandı. Takım adına öğrencimiz Emir Tamer’e ödülü verdik. Kendilerini tebrik ederim!” ifadeleri yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Twitter hesabından törenden paylaşılan fotoğraflarda da İnci yer almadı.

DEKANLAR DA KATILMADI

Mezuniyet törenine katılan öğrencilerin Diken’e aktardığına göre törene bazı dekanlar da katılmadı. Dekanlar, seçilmiş dekanların yerine tepeden inme bir kararlarla getirilmişti.

Okul tarihi boyunca toplu olarak düzenlenen törenler de bu yıl yapılmadı. artık yok. Öğrencilerin tepkisinden çekinildiği için bu sene her bölümün mezuniyeti ayrı olarak yapılacak. Önceki senelerde gerçekleşe mezuniyet geçidi de bu sene düzenlenmeyecek. Yönetim, maddi sebeplerle toplu mezuniyet töreni düzenlenmediğini savunuyor.

Bütçe yetersizliğini gerekçe gösteren Boğaziçi rektörlüğü, genel mezuniyet töreninin yapılamayacağını duyurmuştu. Buna karşı "kayyumsuz mezuniyet" isteyen öğrenciler, alternatif tören hazırlıklarına başlamıştı. Bunun üzerine rektörlük öğrencileri tehdit etmişti. Öğrencilere gönderilen mailde “İzinsiz eylemlere katılan mezunların mezun kartları iptal edilecek, kampüslere girişleri engellenecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

BULU REKTÖR SAYILMIYOR

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı ve tepkilerin sonucu 6 ay sonra görevden almak zorunda kaldığı “kayyum rektör” Melih Bulu’ya üniversitenin resmi internet sitesindeki “rektörler” bölümünde yer verilmiyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin internet sitesinde, 1863 yılından bu yana kadar üniversitede rektörlük yapan isimlerin listesi yer alıyor. Listenin 19’uncu sırasında 2016 ile 2021 yıllarında rektörlük yapan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ismi bulunuyor.

Özkan’dan sonra 2 Ocak 2021 ile 14 Temmuz 2021 tarihleri arasında tüm tepkilere rağmen rektörlük koltuğunda oturan Melih Bulu’nun isminin yer alması gerekiyor. Ancak Melih Bulu yerine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin ismi “2021-Devam etmekte” şeklinde yer alıyor.

ÖĞRENCİLER BİR ŞEY YAPMADI

Boğaziçi Üniversitesi'ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 52 öğrencinin yargılandığı davaya İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Duruşmaya, dosyada “mağdur” olarak adı geçen rektörlük özel kalem müdürü Aysun Akkaya ve öğrencilerin avukatları katıldı.

Dosyada adı “mağdur” olarak geçen Aysun Akkaya, mahkemede şunları söyledi: “Rektörlükte özel kalem müdürü olarak çalışmaktayım. Mağdur değilim. Buna rağmen şikâyetçi olarak yazılmışım. Öğrenciler tarafından herhangi bir engelleme, hürriyetten yoksun kılma gibi bir durum olmadı. Şikayetçi değilim, davaya katılmak istemiyorum. Ben, hiçbir zaman şikayetçi olmadım, mağdur olmadım. Kapıları kilitleyen bizim görevlilerimizdi, öğrenciler bir şey yapmadı.” Mahkeme, ara kararında görüntülerin mahkemede izlenmesine dair talebin bir sonraki duruşmada değerlendirileceğini belirterek davayı 12 Aralık 2022 tarihine erteledi.