Sıcak havayı fırsat bilen yurttaşlar soluğu sahillerde aldı. İkinci dalgaya davetiye çıkaran manzara tedirginliği artırdı. Prof. Dr. Başer, “Ayasofya’daki binlerce kişinin bir araya gelmesinin sonucunu gördük. Bayram sonuçlarını ise iki hafta içinde göreceğiz. Yurttaşın sorumlu davranması için vaka artışı çok daha net şekilde belirtilmeli” dedi.

Korkutan rahatlık!

Meral DANYILDIZ

Koronavirüs pozitif vaka sayısı binli rakamlara dayandı. Salgın tehlikesi gün geçtikçe artmaya devam ederken yurttaşlar, dün ülkenin dört bir yanında sahillere akın etti. Dün ortaya çıkan manzara ikinci dalgaya adeta davetiye çıkarır nitelikteyken Prof. Dr. Bengi Başer, “Ayasofya’daki binlerce kişinin bir araya gelmesinin sonucunu gördük. Bayram sonuçlarını iki hafta içinde göreceğiz” dedi.

Turizmin gözdesi İzmir Çeşme'de, bayram öncesi hafta sonlarında 650 bine ulaşan nüfus yoğunluğunun, bayramın ikinci gününden itibaren 1 milyonu aştığı öğrenildi. Marmara Denizi’ndeki Adalar, tatilcilerin akınına uğradı. Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, toplam nüfusu 15 bin olan Avşa, Marmara ve Paşalimanı adalarına bayram tatili için yaklaşık 150 bin kişinin geldiğini söyledi.

İstanbul'da kalan yurttaşlar ise Adalar’a gitmek için iskelelere akın etti. Kadıköy’de vapurlara binmek isteyen çok sayıda kişi uzun kuyruklar oluşturdu. Metrelerce uzayan kuyrukta çok sayıda yurttaşın koronavirüs önlemleri arasındaki fiziki mesafeye uymadığı görüldü.

Dünkü korkutan manzarayı değerlendiren Prof. Dr. Başer, “Denetimsizlik rahatlığı beraberinde getiriyor. Burada ayrıca şeffaflık da çok önemli. Sayıların artışı çok daha anlamlı bir şekilde belirtilmeli” dedi ve ekledi:

“Açık havada belli bir mesafede ne olursa olsun risk düşük. Fakat denetlemeleri tam olarak yaparsanız insanların çok yakın mesafede bulunmalarını engelleyebilirsiniz. Buralardaki o denetimsizlik beraberinde rahatlığı da getiriyor. Burada ayrıca şeffaflık da çok önemli. Sayıların artışı çok daha anlamlı bir şekilde belirtilmeli. Denetlemelerin tam olarak yapılmadığına inanıyorum. Bütün bunlar bir araya geldiğinde yazla birlikte kişilerin de gevşemesiyle denetimsizliği beraberinde getiriyor.”

korkutan-rahatlik-763789-1.

***

Vakaların gizlendiğine dair şüphe artıyor

Ülkede salgına ilişkin verilerin sağlıklı ve güvenilir olmadığı yönündeki şüpheler son günlerde artıyor. Erzurum Valisi’nin açıklamalarıyla kuvvetlenen vakaların gizlendiğine dair algı, Malatya Valisi’nin açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. Malatya Valisi son 4 gündür günlük 100’ün üzerinde vaka ile karşılaştıklarını söyledi. Oysa Sağlık Bakanlığı, Malatya’nın da dâhil olduğu Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nden son 4 gündür en fazla 45 vaka bildirdi.

Prof. Dr. Başer, vakaların artışlarını Bakanlıktan değil kendi çabalarıyla öğrendiklerini dile getirerek, “Bir valilik günde 100’ü aşkın vakanın olduğunu söylerken Bakanlığın farklı bildirmesi çok güven kırıcı. Bu sayıları çok şeffaf ve doğru olarak, sivil toplum örgütleriyle organize bir şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilmesi çok daha güven ortamı yaratacak, daha doğru olacak. Bunu başaramazsak fotoğrafın tamamını hiçbir zaman sağlıklı bir şekilde göremeyeceğiz” dedi.

***

Birinci dalga sahile indi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sahil bölgelerinde yaşanan yoğunluğa ilişikin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Birinci dalga sahillere indi. Tatilde dikkatli olalım” ifadelerini kullandı. Ancak Koca, sahil bölgelerindeki vaka sayıları, salgının hangi bölgelerde yoğunlaştığı, ne hızla arttığı ve meydana gelen can kayıplarına ilişkin herhangi bir bilgi vermedi. Sağlık Bakanı’nın bu uyarısının, dün sosyal medyada yayılan kalabalık sahil görüntülerinin ardından gelmesi dikkat çekti.