CHP'li Süleyman Bülbül, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, korona salgının etkilerini araştırma adına akademik ve personele gönderilen anketi Meclis gündemine taşıdı. Ziya Selçuk'a sorular yönelten Bülbül, "Bu anket çalışmasının ‘fişleme’ amacı ile yapıldığı iddiaları doğru mudur, soruşturma başlatılacak mı?" diye sordu

'Korona bahanesiyle fişleme' Meclis gündeminde

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tüm akademik ve idari personele gönderdiği bir ankette Covid-19 etkilerini inceleme bahanesiyle adeta fişleme çalışması yaptı. BirGün'ün gündeme getirdiği konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuiryet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a, "Bilimsellikten uzak bu anketin amacı nedir? Yapılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur?" diye sordu.

‘Kovid-19 Salgınının Etkileri Araştırması’ başlıklı ankette sorulan koronavirüs ile ilgili sorulan soruların yanı sıra inanç ve politik görüş ölçen sorular soruldu.

BirGün'ün gündeme getirdiği ankette şu sorulara yanıt verilmesi istendi:

>> "Covid-19 Allah’ın büyük bir cezasıdır” sorusuna “evet” ya da “hayır” cevaplarından birinin

>> "Bilime güvenim, devlete güvenim, dini inancım, devlet başkanına güvenim, muhalefet liderlerine güvenim, belediyelere güvenim” sorularına “Çok azaldı, azaldı, kararsızım, arttı, çok arttı” cevaplarından birinin

>> Politik yelpazenin hangi tarafına daha yakınsınız” sorusuna “merkez sağ, merkez sol” cevaplarından birinin

>> “Dini inançlarınız bakımından” ibaresine ise “inanıyorum ve dini yükümlülüklerimi yerine getiriyorum”, “İnanıyorum fakat dini yükümlülüklerimi yerine getiremiyorum” ve “inanmıyorum ya da kuşkucuyum" cevaplarından birinin.

"BİLİMSELLİKTEN UZAK ANKETİN YAPILMASINA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?"

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Süleyman Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bülbül önergesinde, "Covid-19 salgınının etkilerinin incelenmesi bahanesiyle bilimsel ölçütlere uygun olmayan, personelin dini inanç ve siyasi kimliğini afişe edici bir biçimde düzenlenen bu anket, personele e-mail yoluyla gönderilmekte ve anketi cevaplayan personel mail yolu ile cevapladığı için adeta afişe olmaktadır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Süleyman Bülbül, Ziya Selçuk'a şu soruları yöneltti:

1- Bilimsellikten uzak bu anketin amacı nedir? Yapılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur? Anket sonucunda hangi bilimsel veriye ulaşılmak istenmiştir?

2- Söz konusu anket kaç kişiye gönderilmiştir? Kaç kişi tarafından cevaplanmıştır?

3- Anketteki kişisel bilgilere, dini ve siyasi tercihlere yönelik sorular nasıl bir bilimsel araştırma çalışması olarak kabul edilmiştir?

4- Üniversite bünyesinde daha önce nasıl anketler yapılmıştır? Kişilerin siyasi ve dini tercihlerine yönelik soruların olduğu anketler yapılmış mıdır?

5- Bu anket çalışmasının ‘fişleme’ amacı ile yapıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak Bakanlığınız tarafından inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?