Koronavirüs niçin yaşlıları vuruyor? Tıp uzmanı değilim ama galiba vücutları yani bağışı klık sistemleri yorulduğu için, genç insanların gösterdiği direnci gösteremiyorlar. Benzer biçimde şeker, tansiyon ve benzeri türden kronik hastalıkları taşıyanlar da yüksek risk altında! Bu tür durumlarda da vücut çoklu düşmanla savaşacak direnci çoğu durumda üretemiyor. Yorulan vücut teslim oluyor.

Peki bireyin bedeni ötesinde, içinde yaşadığımız dünya ne durumda? Ya bu dünya gerçekten bu virüsle baş etmek için çok yaşlıysa! Dahası, bu dünya birden fazla kronik hastalığın pençesindeyse! O zaman benzer bir hayatta kalma muhasebesini bu yaşlı dünya içinde yapmamız gerekmez mi?

Yarım yüzyıllık deneyimle dünyaya yaşlı demek bana düşmez! Ama o süre içinde kronik hastalıkları olan bir dünya ile karşı karşıya olduğumuzu görecek kadar bilgi biriktirdim. Çoklu ve kronik hale gelmiş sorunları olan bir dünyada yaşıyoruz. Ben en son eklenen salgını da dahil ederek aklıma gelen kronik sorun alanlarını şöyle bir sıralayım;

i) küresel kapitalist ekonomi

ii) mülteciler

iii) faşizmin yükselişi

iv) küresel ısınma ve ekolojik sorunlar

v) küresel salgın (koronavirüsü)

Bu sorun alanlarının her birini, yakın dönemde küresel ölçekte kriz yaratma potansiyeline sahip oldukları için listeledim. Öte yandan bu sorunlardan bazıları, geçtiğimiz dönemde yerel ve bölgesel krizlere yol açsa da, hiç biri dünyayı durduracak türden küresel krizler yaratmayı “henüz” başaramadı. Bu konuda en büyük aday olan küresel ekonomiye yönelik kriz öngörüleri de en azından 1929 benzeri bir altüst oluşa yol açacak biçimde gerçekleşmedi.

Diğer bir anlatımla, söz konusu sorunların her biri “küresel kapitalist bedende” ciddi sorunlar yaratmış olsalar da işleyişi tümüyle alt üst edecek örneğin bir kalp krizine bugüne kadar yol açamadılar.

Bir kıyamet öngörüsü yapma riskini göze alarak koronavirüs salgınıyla bir başka aşamaya gelmiş olabileceğimizi öne süreceğim! Koronavirüs, kapitalist küresel bedende hızla yayılırken, diğer hastalıkların yapamadığını yapıyor ve hızlı bir füzyona girerek onları da tetikleme yetisini gösteriyor. Diğer bir anlatımla, koronvirüs tarafından tetiklenen bir hastalık(lar) asamblajının yaratılışına şahit oluyoruz. Dahası bu asamblajın küresel kapitalist bedene yaşatabileceği ağır bir kalp krizi kimseyi şaşırtmamalı!

Altını bir kez daha çizelim; koronavirüs salgını giderek genişleyen bir etki yaratıyor çünkü diğer krizlerle füzyona girdiği ölçüde kendi yarattığı sonuçlar yanında diğer krizlerin yarattığı sonuçları da büyük hale getiriyor. Uzmanlar önümüzdeki dönem için dünya ekonomisinin büyüme rakamlarını hızla aşağı çekiyorlar. Öte yandan, herkes Agamben’i nasıl okudu bilmiyorum ama ben söylediklerinden istisnai durumu sürekli hale getirecek baskıcı ve faşist rejimlerin önünün virüs vesilesiyle açılmakta olduğu sonucunu çıkardım. Benzer bir durumu mülteci krizi meselesi etrafında da tespit etmek mümkün; önümüzdeki süreçte virüs ile göçmen özdeşleştirmesinin daha fazla yapılışına ve duvarların ve düşmanlığın ölçüsüz büyüyüşüne şahit olacağız.

Örnekleri çoğaltabiliriz. Lakin sonuç belli; küresel kapitalist bedenin büyük ölçekli çuvallamasına doğru gidiyoruz. Ya bu bedenden yeni ve sağlıklı bir yaşam çıkaracağız ya da bu hastalıklı beden daha da ağırlaşmış sorunlarıyla bizlere daha büyük bedeller ödetecek!

Devam edeceğiz…