Korona protestosu salgına dönüşebilir

Küresel risk analiz şirketi Verisk Maplecfrot'un araştırmasına göre gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler koronavirüs salgınında getirilen tecrit önlemlerinin esnetilmesi ve salgının olumsuz ekonomik etkileri nedeniyle toplu protestolarla karşılaşabilirler.

Araştırmaya göre göre Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Venezuela ve Peru'nun da aralarında bulunduğu, genelde Afrika ve Latin Amerika ülkelerini içeren 37 ülke risk altında.

Rapora göre, Hindistan, Brezilya, Rusya, Güney Afrika, Endonezya ve Türkiye kısmen daha az risk taşıyor olsa da bu risk yine de istikrarlarına önemli ölçüde tehdit oluşturuyor. Şirketin baş analisti Miha Hribernik, "Protestoların toplam sayısı gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkeler için neredeyse salgın öncesi seviyelere geri döndü" dedi.

SONBAHAR EYLEM MEVSİMİ

Hribernik, "Hâlâ pek çok ülke tecrit altındayken ve salgının tam ekonomik şoku henüz hissedilmemişken, protestoların sayısının önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hızla artmasını bekliyoruz" diye ekledi.

IMF 2020'de gelişmekte olan ve daha az gelişmiş ekonomilerde büyümenin yüzde 1 oranında daralacağını öngörmüştü.
Nijerya, İran, Bangladeş, Cezayir ve Etiyopya salgının olumsuz ekonomik etkilerine dair kızgınlığın daha önce var olan yoksulluk, kıtlık gibi sorunlara duyulan öfkeyle birleşerek protestolara sebep olmasıyla çok büyük karışıklıkların içinde kalabilir.

"Ocak'tan itibaren baz aldığımız senaryo, yani 2020'de protestolarda artış görüleceği ve gelecek 10 yılın emsali görülmemiş kargaşaların görüldüğü bir dönem olacağı senaryosu geçerliliğini koruyor" diyen Hribernik, "Ancak salgının ardından iyileşmeye en az hazırlıklı olan ülkeler için daha kötüsü de olabilir" dedi.