İktidarın ‘salgını kontrol altına aldık’ teziyle başlattığı ‘normalleşme’ süreci alarm veriyor. Covid-19 vaka sayısı ülke genelinde tırmanışa geçti. Uzmanlar uyardı: “Karanlık bir dönem bizi bekliyor, önlem alınsın”

Koronada karanlık döneme merhaba!

İSMAİL ARI

İktidarın ekonomik kaygılarla attığı ‘normalleşme’ adımları vakaların yeniden artmasına neden oldu. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte birçok ilde koronavirüs vakaları adeta patladı. BirGün’ün edindiği bilgilere göre hastanelerin Covid-19 servislerinde yoğunluk yaşanıyor. Doğrulanmış günlük verilerde mayıs başındaki tabloya dönülmesi dikkat çekerken, özellikle Ardahan, Van, Adana, Kastamonu, Bursa, Niğde, Urfa, Antep ve Konya gibi illerde artış yaşandığı öğrenildi.

Konya’da yalnızca son üç günde 600 yurttaşa koronavirüs tanısı kondu. Kentteki tüm hastanelerde Covid-19 tanısı alan hasta sayısında yükseliş olduğu bildirildi. Kentteki iki hastanede ise yer kalmadığı öğrenildi. Konya'daki sağlık emekçileri, “Tedbirsizlik had safhada” derken, iktidarın aldığı kararların yeniden gözden geçirmesi talep edildi. Trabzon’da durum farklı değil. Kentte çay hasadının başlaması ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla yoğunluk yaşanıyor. Vaka sayısının hızla arttığı ve hastanelerin dolu olduğu da edinilen bilgilerin arasında yer alıyor. Rize İl Pandemi Kurulu’ndan “İlimizde yeniden koronavirüs vakaları görülmeye başlamıştır” açıklaması yapılırken Van'daki vaka sayısının da 600'ü bulduğu duyuruldu.

MERSİN'DE ŞEHİR HASTANESİ DOLDU

Koronavirüs vakalarının tırmanışa geçtiği kentlerden birisi de Mersin. Kentte 11 Mart ile 11 Mayıs arasında 250 Covid-19 vakası tespit edilirken, son 1 aylık süreçte 300 yurttaşa koronavirüs teşhisi konulduğu bildirildi. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, şöyle dedi: “Mersin’den 300’ü son bir ayda olmak üzere toplam vaka sayımız 550 civarında. 50 civarında doktor arkadaşımız koronavirüse yakalandı ve bir doktor arkadaşımızı da kaybettik. Hastanelerde yoğunluk var. Mersin Şehir Hastanesi’nde yer kalmadığı için hastalar diğer hastanelere sevk ediliyor.”

BURSA'DA POLİKLİNİKLER DOLU

Bursa’daki polikliniklerde de yoğunluk var. Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, “Özellikle hekim arkadaşlarımızın verdiği bilgiye dayanarak Bursa’da vaka sayılarının arttığını söylemek mümkün. Kestel ve Yıldırım İlçelerindeki artış dikkat çekici ve ayrıca Covid- 19 polikliniklerinde bir yoğunluk var” diye konuştu. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ise kentte artan koronavirüs vakalarıyla ilgili olarak, ‘çok büyük tehlike çanlarının çaldığını’ söyledi. Vergili, “Karabük’te sosyal mesafe kuralları bitmiş” dedi.

Ege Bölgesi’nde de koronavirüs tanısı alan yurttaş sayısında artış gözlemlendi. Aydın’da yeni vaka sayısının yaklaşık 30 civarında olduğu belirtilirken, toplam vaka sayısı ise net değil. Manisa'da yaklaşık 500 kişinin koronavirüs nedeniyle hastanede yattığı öğrenilirken, yeni vaka sayısının yaklaşık 150 civarında olduğu kaydedildi. Balıkesir’de ise toplam vaka sayısı bin 43 civarındayken, yeni vaka sayısı 150'yi buldu.

DURUM DAHA KÖTÜYE GİDECEK

BirGün’e konuya ilişkin açıklama yapan sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri, vaka artışının nedenini kısıtlamaların kaldırılmasına bağladı. Sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri yeniden tedbir alınması çağrısı yaptı, sorumluluğun halkın sırtına yüklenemeyeceğine dikkat çekti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel: “İktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın bütün yükü vatandaşın sırtına yükleyerek, maske takın veya sosyal mesafeye uyun demesi tamamen yanlış. Günlük vaka sayılarındaki bu denli artışla birlikte salgın sürecindeki tüm emekler boşa gitmiş oldu. Hastaneler ve sağlık çalışanları açısından da durum daha kötüye gidecek. Gelecek günlerde yatak kapasitelerini aşılma ihtimali olan ve daha fazla yurttaşı kaybettiğimiz bir dönem yaşayabiliriz. Sürü bağışıklığının da işe yaramadığı görüldü. Araştırmalar İngiltere ve İtalya'da toplumun sadece yüzde 7'sinin bağışıklık geliştirdiğini gösteriyor. Sürü bağışıklığı bilimsel ve mantıklı bir yöntem değil. Aynı zamanda koronavirüse karşı kullanılan ilaçların da büyük oranda işe yaramadığı görüldü. Şimdi virüs ilk döneme göre daha hızlı yayılacak ve karanlık bir tablo bizi bekliyor.”

türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz: “İllerde vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Hastalığın böyle seyretmesi halinde sıkıntılı bir süreç yaşanacak ve küçük merkezlerde, küçük kentlerde sağlık sistemi çok sıkıntılı durumda. Birçok yerde hastaneyi bırakın doktor dahi yok. Vaka sayıları her ilin kırsalında, örneğin Güneydoğu’da ve Karadeniz’de artıyor. Bu şekilde giderse yoğun bakımlar dolar ve ölümler artar. Yani sil baştan 10 Mart’a dönülebilir."