Koronavirüs salgını dünya kapsamında tüm etkisiyle devam ederken küresel ölçekte günlük vaka sayıları 250 bine dayandı. ABD’de, günlük vaka sayısında bir kez daha rekor kırarken İspanya ve İsrail’de de yeni tedbirler devreye alındı.

Koronavirüs: ABD bir kez daha rekor kırdı, İspanya’da 49 gün sonra vaka sayısı 1000’in üzerine çıktı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’den tüm dünyaya yayılarak küresel bir etki yaratan koronavirüs salgınında günlük vaka sayıları artmaya devam ediyor. Dünya genelindeki günlük vaka sayıları 250 bin bandına yaklaşırken ABD bir kez daha rekor kırdı. İspanya’da ise 49 gün sonra tespit edilen günlük vaka sayısı 1000’in üzerine çıktı.

Koronavirüs salgınında dünya geneli günlük vaka sayısı temmuz ayı başlarından itibaren günlük 200 bin bandının üzerine çıktı. Worldometers’ın paylaştığı verilere göre 248 bin 869 ile dün dünya geneli en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

ABD’DEN YENİ REKOR VAKA SAYISI

Resmi açıklamalar üzerinden vaka sayılarını derleyen belirlenen Johns Hopkins Üniversitesi takip sisteminde ABD’nin son 24 saatte 77 bin 300 vaka kaydedildiği belirtildi. Daha önce de defalarca dünya rekoru kıran ABD, bu son sayıyla bir kez da bir ülkedek kaydedilmiş en yüksek günlük vaka sayısına imza attı. ABD’de daha önce kaydedilen günlük en yüksek vaka sayısı 67 bin 800 olmuştu.

İSRAİL SIKI TEDBİRLERE GERİ DÖNÜYOR

Okulların tekrar açılmasını da kapsayan normalleşme adımları ardından vaka sayılarında ilk salgın döneminin 3 katı kadar üzerine çıkan İsrail’de ise sıkı tedbirler geri getiriliyor.

İsrail’de günlük vaka sayıları Nisan ayı başında 700’lere kadar varmış, Mayıs ayı sonuna doğru ise tek haneli rakamlara kadar düşmüştü. Ancak ülkede atılan normalleşme adımları vakaları ilk pikin de üzerine çıkardı. Ülkede güncel günlük vaka sayısı 1500-2000 dolaylarında seyrediyor.

Ülkede vaka sayılarının yükselmesi ardından yapılan acil bir kabine toplantısında yeni kısıtlama kararları açıklandı. Buna göre İsrail’de restoranların oturan müşteri alması tekrar yasaklandı. Ülkede 10 kişiden fazla insanın bir araya geleceği kapalı alan toplantıları da yasaklar kapsamına alındı.

Ayrıca İsrail Radyosu, parlamento onayı çıkması durumunda önümüzdeki hafta sonundan itibaren tam karantina uygulanabileceğini duyurdu.

İSPANYA’DA 49 GÜN SONRA BİR İLK

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden olan ve bir süre salgının merkezi konumuna gelen İspanya’da da 49 gün sonra bir ilk yaşandı. En son 28 mayısta bin 137 vaka kaydedilen ülkede 49 gün sonra bir kez daha 1000’in üzerinde günlük vaka artışı gerçekleşti. Worldometers’ta yer alan bilgilere göre İspanya’da dün bin 361 yeni vaka kayıtlara geçti.

Yeniden vaka artışı gerçekleşmesi ardından nüfus bakımından ikinci sırada bulunan ülkenin önemli kentlerinden Barcelona’da 10 kişiden fazla toplanmalar yasaklandı. Katalonya bölgesi makamları, karantina ve sert tedbirlerin getirilmesini önlemek için vatandaşların zorunlu olmadıkça evden çıkmamalarını istedi.