1 yılını dolduran koronavirüs salgınına karşı umut aşılarda. Farklı firmalar tarafından geliştirilen koronavirüs aşıları bazı ülkelerde yapılmaya başlandı, bazıları ise sevkiyatları teslim aldı. Aşı konusunda son iki günde yaşanan gelişmeleri derledik.

Koronavirüs aşısı: Yabancı ülkelerde son durum ne?

Dünya, 1 yılını dolduran koronavirüs salgınında aşılama ile yeni aşamaya hazırlanıyor. Dünyada şimdiye kadar onaylanmış farklı şirketlerin aşıları ülkeler tarafından teslim alınmaya başlandı veya aşılama aşamasına geçildi.

Son iki günde dünyada aşı konusunda yaşanan başlıca gelişmeler şöyle:

ŞİLİ: İLK SEVKIYAT ULAŞTI

Güney Amerika ülkesi Şili'ye, BioNTech-Pfizer'ın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısından 10 bin dozluk ilk sevkiyat ulaştı. İlk sevkiyat, başkent Santiago'daki Arturo Merino Benitez Havalimanına geldi.

SIRBİSTAN: AŞILAMA BAŞLADI

Balkan ülkesi Sırbistan'da yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşılama başladı.

Pfizer/BioNTech aşısının 4 bin 800 dozdan oluşan ilk partisinin 22 Aralık'ta ulaştığı Sırbistan'da, bugünden itibaren öncelikle yaşlı bakım evlerinde kalanların aşılanması yapılacak.

Sırbistan'da ilk aşıyı başkent Belgrad'da Başbakan Ana Brnabic oldu. Brnabic'in ardından Çalışma Bakanı Darija Kisic Tepavcevic de aşı oldu.

KUVEYT: AŞILAMA BAŞLADI, BAŞBAKAN AŞI OLDU

Kuveyt'te, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşı uygulanmaya başlandı. Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah, başkent Kuveyt'teki Kuveyt Uluslararası Fuar alanına gelerek aşı yaptırdı.

AB: 27 ARALIK’TA BAŞLIYOR

BioNTech ile Pfizer tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen ve Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) tavsiyesiyle Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun onay verdiği aşılar, AB üyesi ülkelere dağıtılıyor.

AB ülkelerinin hepsinin aynı anda aşılara erişiminin tamamlanması, aşılama kampanyalarının ise 27 Aralık'ta başlaması planlanıyor. Her ülke, öncelikle aşılanacak kişilerin belirlenmesi gibi, kendi aşı stratejisini kendisi hazırlıyor.

AB Komisyonu, aşı geliştiren veya geliştirme aşamasında olan bazı şirketlerle tüm üye ülkeler adına anlaşmalar yaptı ve bugüne kadar 6 şirketle toplam 2 milyor doz aşı satın almak için sözleşme imzaladı.

AB, AstraZeneca'dan 400 milyon, Sanofi-GSK'den 300 milyon, Johnson and Johnson'dan 400 milyon, Pfizer ve BioNTech'ten 300 milyon, CureVac'tan 405 milyon, Moderna'dan 160 milyon doz aşı alabilecek.

Novavax ile de 200 milyon doz için sözleşme aşamasına gelindi. Bu sözleşmenin de imzalanmasıyla AB'nin alabileceği doz miktarı 2,2 milyara yaklaşacak.

İRAN: TEMİN İÇİN SORUN AŞILDI

İran, ABD'nin Tahran'a yönelik bankacılık kısıtlamalarından kaynaklı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı teminiyle ilgili sorunun aşıldığını duyurdu.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kovid-19 aşısı teminiyle ilgili sorun aşıldı." ifadelerini kullandı.

Bir bankadan para transferi için ilk anlaşmanın bu sabah alındığını ​​ve ödeme emrini verdiklerini aktaran Himmeti, şunları kaydetti:

"İran Merkez Bankası, Kovid-19 aşısı satın almak için şu aşamada 200 milyon avro tahsis etti. Gerekirse daha fazla kaynak sağlayacağız."

Himmeti, Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde çalıştıklarını ve en kısa zamanda aşıyı ülkeye getireceklerini belirtti.

KOLOMBİYA: GÜNLÜK 177 BİN KİŞİ AŞILANACAK

Güney Amerika ülkesi Kolombiya, günlük 177 bin 200 doz aşı yapabilme kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

Kolombiya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısı ile Pfizer şirketinin ürettiği aşıların ilk dozları ülkeye gelir gelmez toplu aşılama planının hayata geçirileceği duyuruldu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Alexanedr Moscoso, ülkenin önemli kentlerinde aşılama noktası kuracaklarını belirterek, "Hükümet, 2 bin 900 aşılama noktasında günlük 177 bin 200 kişiye Kovid-19'a karşı aşılama yapacak şekilde bir protokol uygulayacak." ifadesini kullandı.

50 milyon nüfuslu ülkede, Kovid-19 vaka sayısı 1 milyon 540 binin üzerinde.

MEKSİKA: İLK SEVKİYAT ULAŞTI

Amerikan ilaç şirketi Pfizer'ın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ilk sevkiyatı Meksika'daki Juarez Uluslararası Havaalanı'na ulaştı.

Latin Amerika kıtasında Kovid-19 aşısının ilk kez Meksika'ya geldiğine işaret eden Ebrard, 2020-2021 yıllarında 116 milyon Meksikalının ücretsiz aşılanacağını söyledi.

Ebrard, amaçlarının 200 milyon doz aşı satın almak olduğunu belirterek önceliğin sağlık çalışanlarına ve Kovid-19 hastalarına tanınacağını kaydetti.

Ülkede aşılamalara yarından itibaren başlanması beklenirken Meksika'ya bir sonraki aşı sevkiyatının ise gelecek hafta gerçekleşmesi bekleniyor.

İSRAİL: UYGULAMA SÜRÜYOR

İsrail'de, Pfizer ve BioNTech tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşı uygulanması sürüyor. Sağlık görevlileri, Tel Aviv'deki Mishan Efal Bakımevi'nde kalan yaşlı vatandaşlara ve bakımevi çalışanlarına aşı yaptı.

MACARİSTAN: PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Macaristan'da, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşılamanın pazar günü başlayacağını söyledi.

Bakan Gulyas, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Macaristan'a ilk etapta Avrupa Birliği'nden (AB) 5 bin 500 doz aşının ulaşacağını ancak bu sayının ilerleyen günlerde artacağını kaydetti.

Gulyas, ülkede 27 Aralık itibarıyla sağlık çalışanlarının aşılanmaya başlanacağını ve önceliğin yoğun bakım bölümlerinde görevli kişilere sağlanacağını söyledi.