Koronavirüse karşı aşı kapasitelerinin zorlanması, ikinci dozun ertelenmesi tartışmalarını beraberinde getirdi. DSÖ, aşının ikinci dozunun 21-28 gün sonra yapılmasını önerdi.

Koronavirüs aşısında ikinci doz süresi tartışması: DSÖ, önerisini açıkladı

Hızla yayılan koronavirüs salgını karşısında ülkelerin ellerindeki aşı kapasiteleri zorlanmaya başlayınca ikinci dozun geciktirilmesi tartışmaları başladı. Covid-19'a karşı geliştirilen aşıların büyük bölümünün etkili olabilmesi için iki doz halinde uygulanması gerekiyor.

Alman Sağlık Bakanlığı, eldeki doz miktarının sınırlı olması nedeniyle mümkün olduğunca fazla kişiye ilk dozun uygulanıp ikinci dozun ertelenmesi olasılığının değerlendirilmesi için Aşı Komisyonu'nu görevlendirdi.

Konu, diğer Avrupa ülkelerinin de gündeminde. İngiltere'de aşı uygulamaları konusunda yetkili komisyon, ilk etapta mümkün olduğunca çok kişiye ilk doz aşının yapılması tavsiyesinde bulundu. Komisyon, ikinci dozun 12 hafta sonra yapılabileceğini bildirdi.

BİLİM DÜNYASI İKİYE BÖLÜNDÜ

Ancak bilim dünyası, ikinci dozun geciktirilmesi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim, ikinci dozun ertelenmesinin acil durumlarda gündeme gelebileceğinden yana görüş bildirirken diğer kesim, ilk dozun neredeyse hiçbir koruma sağlamadığını savunuyor.

Avrupa İlaç Dairesi (EMA), ikinci dozun ilk dozdan "en az 21 gün" sonra yapılmasını tavsiye ederken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu süreyi 21 ila 28 gün olarak öneriyor.

Gerek AB içinde aşı izinlerinden sorumlu Avrupa İlaç Dairesi (EMA) gerekse aşı üreticisi Biontech, ilk dozun virüse karşı koruyucu etkisinin birkaç haftadan daha uzun sürdüğüne dair elde veri bulunmadığına işaret ediyor. EMA, ilk dozdan sonra iki ila üç haftanın ötesine geçecek bir koruma olup olmadığına dair elde veri bulunmadığını belirtti.

DSÖ’DEN İKİNCİ DOZ AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, istisnai durumlarda ikinci dozun iki hafta kadar geciktirilebileceği görüşünde.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, Amerikan Pfizer ve Alman BioNTech'in ortaklaşa ürettiği Covid-19 aşısının iki dozunun 21 ila 28 gün arayla yapılmasını önerdi.

Covid-19 salgının yayılmaya devam etmesi, yeni bir varyantının ortaya çıkması ve aşı arzının şimdilik talebin çok daha altında kalması ülkeleri hayati bir sorunla karşı karşıya bıraktı: 'Aşının ilk dozunu daha fazla ihtiyaç sahibine vurmak için ikinci doz için önerilen süreyi uzatmak'.

Bu sorunu görüşen DSÖ yaptığı toplantının ardından aşının ilk dozu ile ikinci dozu arasındaki sürenin 21- ile 28 gün olabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Bağışıklama ile ilgili Stratejik Danışma Grubu (SAGE) Başkanı Alejandro Cravioto, “Görüştük ve şu tavsiyeyle yola çıktık: 21-28 gün içinde bu (Pfizer) aşıdan iki doz verilmeli” dedi.

Bununla birlikte DSÖ, ülkelerin iki doz arasındaki süreyi uzatma imkanına sahip olduklarını da açıkladı. Arada "6 haftalık" bir boşluğun mümkün olduğunu belirten örgüt yetkilileri, böylece yüksek risk grubundaki daha çok kişiye aşının daha fazla ulaştırılabileceğini ifade etti.

Kaynak: DW Türkçe, Euronews