Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Çin kaynaklı olmasına rağmen dünyanın bir çok bölgesinde görülen ve şu ana kadar 300’ü aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüse karşı Adanalıları bilgilendirmek ve korunma yollarına dair yöntemleri aktarmak amacıyla konferans düzenledi

Koronavirüs belirtileri ve korunma yöntemleri: Hijyen ve klasik yöntemler, hastalıktan korunmada çok etkili

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova’nın verdiği “Corono Virisü-Belirtileri ve Korunma Yöntemleri” başlıklı bir konferans düzenledi. kKonferansa Adanalılar ücretsiz katılabildi.

'VATANDAŞLARIMIZ BİLGİ SAHİBİ OLSUN'

Konferans öncesi katılımcılara hitap eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, hızla yayılması endişe ile izlenen koronavirüse karşı Adanalıların bilgili olup tedbir alabilmesini sağlamak için böyle bir konferans düzenlediklerini belirterek, Prof. Dr. Yeşim Taşova’ya ve emeği geçenlere teşekkür etti.

SOSYAL MEDYADA BİLGİ KİRLİLİĞİ

Konferansı veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüsü ile ilgili sosyal medya üzerindeki bilgi kirliliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Yeşim Taşova, ‘’Önceki senelerdeki grip vakalarından tecrübeli olan ülkemiz, anında refleks göstererek önlem almaya başladı. Laboratuvarlar hazırlandı ve yeni tip koranavirüsle ilgili, olası kişilerden numuneler alınarak inceleme yapılmaya başlandı. Ülkemizde bu güne kadar saptanan yeni tip koronavirüs vakası yoktur’’ dedi.

'VİRÜS MUTASYON GEÇİRİYOR'

Koronavirüslerin zaten hayatımızda olduğunu söyleyen Taşova, “Korona; bütün yıl geçirdiğimiz, soğuk algınlığı olarak bildiğimiz tablonun yüzde 10’u ile yüzde 30’unu oluşturuyordu. Biz bunları soğuk algınlığı, mevsimsel grip gibi geçiriyorduk. İnsanlarda, dolaşımda olan ve çoğunda da soğuk algınlığı yapan virüs var. Bunlar hayvanlardan hayvanlara bazen de hayvanlardan insanlara geçiş yaparak hastalığa neden olabiliyor. Kedi, köpek, sığır, kemirgen, yarasalar gibi hayvanlarda görülmüştü ve sonunda insanlara bulaştı. Bunlar hep koronavirüslerin geçirdiği mutasyonlar sonucunda oluyor” diye konuştu.

'HİJYEN ÖNEMLİ VE RİSKLİ GRUPLAR DAHA DİKKATLİ OLACAK'

Özellikle 65 yaş üzeri hastaların daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Taşova, şöyle devam etti:

“Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını engellemek için alınan tedbirler, yeni tip korona virüsü için de geçerlidir. Sık sık eller doğru bir biçimde yıkanmalı, hasta kişilerle temastan kaçınılmalı ve arada en az 1 metre mesafe bırakılmalı. Yerlere tükürülmemeli. Çünkü yerlerdeki tükürüklerle temas eden hayvanlar, artık her türlü hastalığın taşıyıcısı durumuna gelir. Çocuklar, gebeler, 65 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastaları ile kanser tedavisi görenler, AIDS hastaları, kortizon tedavisi alanlar risk grubu içindedir.”

Konferans sonunda Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Rıza Mete, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova’ya katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

coronavirus-belirtileri-ve-korunma-yontemleri-hijyen-ve-klasik-yontemler-hastaliktan-korunmada-cok-etkili-683808-1.