Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve şimdiye kadar 18 ülkeye yayılan corona virüsü nedeniyle küresel çapta "acil durum" ilan ederken Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında saat 09.00'da toplandı.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı: Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bir araya geldi. Koca, Adana'da gözetim altındaki iki vakanın sonuçlarının negatif çıktığını bildirdi.

31 Ocak 2020 saat 09:30 itibarıyla dünya genelinde 23 ülkede 9 bin 810 koronavirüs vakasının görüldüğünü, bu sayının yüzde 99'unun Çin'de olduğunu belirten Koca, "Tamamı Çin'de olmak üzere 213 kişi hayatını kaybederken 187 kişi de tedavi edildi. Risk grubu 65 yaş üstü, bağışıklığı düşük kişiler. 23 ülkede koronavirüs görüldü. Biz Türkiye olarak önlemlerimizi hayata geçirdik" ifadesini kullandı.

"Çin'den gelen yolcuları termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı herhangi bir şeyle karşılaşılmadı. Havalimanlarında 24 saat sağlık personeli var. Yeterli ekipman bulunduruyoruz" diyen Koca, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar Türkiye'de koronavirüs tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı. Buna rağmen en uç ihtimalleri de düşünerek yolcuları özel izolasyonla geçiriyoruz. Sağlık ekiplerimiz yolcular için gerekli tetkikleri yapıyor, yapacak. Uçak indiğinde de Çin'den gelen vatandaşlarımız 14 gün kontrol altında tutulacak. Kullanmadığımız bir hastaneyi yeniden kullanılabilir hale getirdik. Çin’den gelecek vatandaşlar burada, başka hastalarla, vatandaşlarla teması olmadan 14 gün gözetim altında tutulacak. Bu hastanenin ismini yarın açıklayacağız. Ayrıca Çin'den gelen kuru yük gemilerini de kontrol ediyoruz. Belirtmek istiyorum, 70 vaka vardı Türkiye genelinde. Hiçbirine koronavirüs tanısı konmadı. Hiçbirinde hastalık çıkmadı. Niye çıkmadığı sorulabilir, biz denetimleri sıkı tutuyoruz. Yeniden tedbirleri aldığımızı ifade etmek istiyorum."

NE OLMUŞTU?

Dün, DSÖ Acil Durum Komitesi, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili, 'uluslararası kamu sağlığı acil durumu' ilan etmişti.

Küresel acil durum ilan edilmesinin nedeninin Çin'in salgına karşı verdiği mücadeleden kaynaklanmadığının altını çizen Ghebreyesus, kararın ardındaki ana sebebin salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olduğunu söylemişti.

DSÖ Acil Durum Komitesi 23 Ocak'ta toplanmış, toplantının ardından koronavirüs ile ilgili 'uluslararası kamu sağlığı acil durumu' ilan etmek için erken olduğu bildirilmişti.

İlk olarak Çin'in Vuhan bölgesinde Aralık ayında tespit edilen yeni tip koronavirüs salgını şimdiye dek 18 ülkeyi etkisi altına aldı. Salgında şimdiye dek sadece Çin'de 171 kişi hayatını kaybetti, dünya çapında ise 8 binden fazla kişide koronavirüsü tespit edildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.