Dünyayı saran yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle ülke yönetimleri, askeri birliklerinin en az zarar görmesi için birtakım önlemler aldı. Pek çok ülke de askerlerini koronavirüs ile mücadelede kullanmaya başladı

Koronavirüs dünyada askeri birlikleri nasıl etkiledi?

Avrupa’daki askeri güçler operasyonlarını azalttı. Personellerin arasında yayılmasını engellemek için personele daha katı kurallar koydu. Bu durum da pek çok yerde askerleri enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirdi.

Pek çok ülkede de donanma, kara ve hava kuvvetleri koronavirüs salgınıyla mücadelede kullanılmaya başlandı.

Almanya’da 15 bin asker, yerel makamlarla işbirliği halinde çalışmalarına devam ediyor. Polonya’da ise binlerce asker sokak ve meydanlarda devriye gezmeye başladı. Aynı zamanda ülkede askerlerde hastaneleri dezenfekte etmekte ve sınır kontrolünü desteklemek için de görev aldı.

ABD Savunma Bakanlığı'na mektup yazarak Guam adasında koronavirüs karantinasına alınan gemisindeki personelin karaya çıkarılmasını isteyen ve "Savaşta değiliz, ölmemiz gerekmiyor" diyen Theodore Roosevelt uçak gemisinin kaptanı Yüzbaşı Brett Crozier görevden alınmıştı. Beş bin mürettabatlı nükleer enerjili gemi Guam’a demir attı. personelin de koronavirüs testleri yapılmaya başlandı. 4 bin kişilik mürettebatın bulunduğu gemide en az 100 kişinin hastalığa yakalandığı belirtiliyor.

Salgından çok kötü etkilenen Fransa, İtalya ve İspanya’da ise operasyonların çoğu kısıtlandı ve bazı durumlarda da askıya alındı.

Almanya, asker yoklaması ve ordudaki karantina kurallarını değiştirirken, Türk Silahlı Kuvvetleri ise yatakhanelerde yataklar arasında sosyal mesafe bıraktı.

Türkiye’deki vaka sayısı artışı sebebiyle Türkiye, Suriye’deki etkinliklerini sınırladı.

OPERASYONLAR KISITLANDI

Fransız ordusu komutanı sözcüsü Albay Frederic Barbry, “Gerekli olmayan denizcilik etkinliklerini, görevlerini iptal etmek ya da kapsamlarını değiştirmek zorunda kaldık” dedi.

Barbry, Hürmüz Boğazı'ndaki Fransız gemilerinin artık Abu Dabi dışındaki bölgesel limanlarda durmadığını söyledi.

Savunma bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın doğusunda 600 askeri personelin virüse yakalandığını, Batı Afrika'daki İslamcı militanlara karşı Barkhane operasyonu ile görev yapan dört askerin de koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını ifade etti.

Askeri personelin koronavirüs testlerine tabi tutulması kritik öneme sahip olsa da İngiltere, Fransa ve Türkiye kaç askeri personelin test edildiğini açıklamayı reddetti.

İTALYA'DA BİR ALBAY ÖLDÜ

İtalyan Savunma Bakanlığı, sadece Genelkurmay Başkanı Salvatore Farina ve birkaç kişinin daha sonuçlarının pozitif çıktığını söyledi. Öte yandan İtalya’da bir albay hayatını kaybetti.

130 binin üzerinde enfeksiyon sayısıyla ABD'nin arkasında ikinci sırada yer alan İspanya'da Savunma Bakanlığı 230 personelin test sonuçlarının pozitif çıktığını ve yaklaşık 3 bin askeri personelin kendini izole ettiğini söyledi.

İspanya’nın savunma genel müdürü Hava Kuvvetleri Komutanı Miguel Angel Villarroya virüsten hiçbir deniz operasyonunun etkilenmediğini, ancak AB’nin Afrika Boynuzu ile Atalanta operasyonunda görev yapan personelin yer değiştirilme işlerinin kesintiye uğradığını söyledi.

ALMANYA'DA 250 ASKER POZİTİF ÇIKTI

Alman savunma bakanlığı sözcüsü yaklaşık 250 askerin enfekte olduğunu ve 10'dan azının hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Bunlar arasında Litvanya'da NATO görevinde olan bir avuç asker de var. Askeri bir sözcü, görevin asıl hedefi yerinde kalsa bile, koronavirüs nedeniyle manevraların askıya alındığını söyledi.

Afganistan'a giden Alman birlikleri de kendilerini 14 gün karantinaya aldılar. Kabil'de konuşlanan dört İtalyan askerinin de sonuçları pozitif çıktı. Irak'ta görev yapan 800 İtalyan askerinden 200'ü ise ülkelerine geri dönüyor.

İNGILTERE SAYI VERMİYOR

2 Nisan itibariyle 66 milyonluk ülkede 65 bin civarında test yaptığını açıklayan ve eleştiri oklarının hedefi olan İngiltere’de kaç askerin teste tabi tutulduğuna dair ise herhangi bir veri paylaşılmadı. Askerler tıbbi malzemenin sevkiyatında görev alıyor.

Kaynak: Reuters