Almanya ekonomisi, koronavirüs etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldü. Ekonomideki yüzde 10,1'lik küçülme, 1970 yılından beri yapılan hesaplamalarda bir çeyrekte yaşanan en sert düşüş olduğu belirtildi.

Koronavirüs etkisi: Alman ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 10,1 küçüldü

Almanya ekonomisinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldüğü bildirildi.

Federal İstatistik Dairesi (Detatis) 2020 yılının ikinci çeyreğine ait gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini yayımladı.

Destatis'in açıklamasına göre bu yılın ikinci çeyreğinde, fiyat, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmışmış GSYH bu yılın ilk çeyreğine göre yüzde 10,1 azaldı.

Bunun 1970 yılından beri yapılan hesaplamalarda bir çeyrekte yaşanan en sert düşüş olduğu ifade edilen açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre de GSYH’nin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,7 küçüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, 2020’nin ikinci çeyreğinde mal ve hizmetlerin hem ihracatının hem de ithalatının, ayrıca özel tüketim harcamalarının ve şirketlerin yatırımlarının büyük ölçüde gerilediği belirtildi.

Ekonomistler Covid-19 vakalarının tekrar önemli ölçüde artmaması durumunda Alman ekonomisinin yılın ikinci yarısında toparlanacağına inanıyor.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 salgınından dolayı getirilen kısıtlamaların mayıstan beri gevşetildiği ve ekonominin iyileşme sürecine ilişkin işaretlerin olumlu olduğu ifade edilerek, ancak bu yılın ilk yarısındaki çöküşün telafisinin 2 yıl süreceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Alman Merkez Bankası uzmanları da ekonominin bu yılın ikinci yarısında rahatlama sürecine gireceğini, Alman hükümetinin ekonomi alanında aldığı önlemlerin buna katkı sağlayacağını kaydetti.

koronavirus-etkisi-alman-ekonomisi-ikinci-ceyrekte-yuzde-10-1-kuculdu-762699-1.

İKİNCİ DALGA ENDİŞESİ

Almanya'da haziran ve temmuz başında günlük 200 ile 500 arasında seyreden yeni koronavirüs vaka sayıları geçen haftadan beri günlük 600 ila 800 arasında seyretmeye başladı.

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve hükümeti bilgilendiren Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından yapılan açıklamada, son haftalarda vaka sayılarının artışının bazı yerel bölgelerle sınırlı kalmadığını, ülke genelinde vaka sayılarının yükseldiği uyarısında bulunuldu.

İnsanların dikkatsiz davrandıkları ifade edilen açıklamada, eğlencelerde ve iş yerleri gibi insanların yoğun bir şekilde bir araya geldiği yerlerde yeni vakaların ortaya çıktığı belirtildi.

RKI, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması ve eyalet yönetimlerinin belirlediği yerlerde maske takılması istendi.

Eyaletler, Covid-19'la mücadele kapsamında mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında maske takılmasını zorunlu kılıyor.

Alman hükümetinin belirlediği ve 130 ülkeyi kapsayan risk bölgelerinden dönenler negatif Covid-19 testi bulundurmadıkları takdirde 14 günlük karantinaya girmeleri gerekiyor.

“İkinci dalganın” başında bulunup bulunmadığı yönünde tartışmalar yapılan Almanya’da, risk bölgelerinden dönen tatilcilerin gelecek haftadan itibaren Covid-19 testi yaptırmaları zorunlu hale getirilecek. Bunun için havalimanlarında test merkezleri kuruldu.

Et fabrikalarında virüsün yayılmasını önlemek amacıyla da federal hükümet bu şirketlerde taşeron işçilerin çalıştırılmaması, çalışma saatlerinin elektronik olarak kaydedilmesi, işlerin konakladığı yerlerle ilgi belirli şartların getirilmesi gibi çeşitli düzenlemeler yapmayı planlıyor.