Dünyada tehlikenin yeni adı Korona virüsü. 259 kişinin ölümüne yol açan virüs, hızla yayılıyor ve ölü sayısı her gün artıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu, korona virüsü hakkında önemli bilgiler paylaştı

Koronavirüs hakkında neler biliniyor?

HABER MERKEZİ

Korona virüsü dünyada hızla yayılıyor. Virüs nedeniyle hasta olan kişi sayısı dünya genelinde 11 bin 374’e; virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 259’a yükseldi
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu dünya çapında paniğe neden olan korona virüsü hakkında önemli bilgiler verdi.

Korona virüsü nedir?

Corona virüsler 1960’lı yıllardan beri bilinen, insanlarda solunum yolu ve barsak hastalıklarına yol açan bir virüs ailesi. Esas olarak kanatlıların, memelilerin yani hayvanların virüsleri olup insana bulaşarak adapte oldu. Virüsün elektron mikroskobik görünümü kralların taçlarına benzediği için “corona virüs” dendi. İnsanda hastalık yapan 6 ayrı corona virüs bulunuyor.

Korona virüs nasıl ortaya çıktı?

Çin’in Wuhan kentinden başlayarak salgın yapan yeni virüs, 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir pazar yerinde çalışan pazarcılar arasında ve buraya alışverişe gelenler arasında birçok kişide zatürre görülmesi üzerine dikkati çekti. Bu zatürrenin etkeninin insanlarda daha önce görülmeyen bir virüs olduğu tespit edildi ve bu virüsün Corona virüslerden olduğu anlaşıldı. Bu virüse yeni Corona virüs 2019 (2019-nCoV) dendi.

Bundan önce de salgın yapan 2 yeni korona virüs ortaya çıkmıştı

2002 yılında yine Çin’de yeni bir Corona virüs, SARS (severe acute respiratory syndrome) etkeni olarak ilk kez ortaya çıkmış, 8000 den fazla olgu görülmüş, bunlardan 740 olgu ölümle sonuçlandı.

2012 yılında ise yine yeni bir Corona virüs olan MERS-CoV (middle east respiratory syndrome) virüsü Suudi Arabistan’da başlayarak çeşitli ülkelerde 2000’den fazla olguya ve 750 kişinin ölümüne yol açtı.

Yarasalar Korona virüsüne genetik olarak %96 oranında benziyor

koronavirus-hakkinda-neler-biliniyor-682728-1.

Corona virüsler hayvanlar arasında yaygın olarak bulunuyor, insanlara bunlarla temas sonucu bulaşır, insana uyum sağlayarak insandan insana bulaşmaya başlar.

2019-nCoV denilen bu Çin virüsünün Viroloji Enstitülerinde yapılan incelemeleri sonucu, yarasaların Corona virüsüne genetik olarak %96 oranında benzediği anlaşıldı. Diğer yandan bu virüsün yılan zehiri elde edilen iki farklı cins yılanın Corona virüsüne benzediğini gösteren çalışmalar da bulunuyor.

Olgu ve ölüm sayıları her geçen gün artıyor

Olgu ve ölüm sayıları her geçen gün artıyor. Çin dışındaki komşu ülkelerde, Avrupa ve Amerika’da da 2019-nCoV enfeksiyonlu hastalar görülüyor, ancak bunlar Çin’den gelen olgular. Ülkemizde henüz doğrulanmış olgu olmamakla birlikte son 15 gün içinde Çin’den özellikle Wuhan’dan gelen ve hastalık belirtilerinin görülen kişilerin İl Sağlık Müdürlüğü’nce 15 gün boyunca takip edilmesi gerektiği Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Çalışanları Rehberinde öneriliyor.

Hastalık grip benzeri belirtiler gösteriyor

2019-nCoV enfeksiyonunda hastalığın belirtileri; grip benzeri belirtiler diye ifade edebileceğimiz ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, halsizlik gibi belirtiler. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ağır seyrederek, solunum yetmezliğine, böbrek yetmezliğine yol açıp öldürücü olabilir.

Koronavirüsün tedavisi var mı?

Bu virüs enfeksiyonunun spesifik tedavisi bulunmuyor. Kendiliğinden iyileşir, bazı ağır olgularda hastaneye yatırılarak destek tedavileri vermek gerekli olmakta.

Yarasa ve diğer hayvanların virüsleri insanlara temasla, bu hayvanların etlerini ellemekle ve solunum yoluyla geçiyor. İnsandan insana bulaşmanın solunum yoluyla olduğu biliniyor. Hapşırma, öksürme, konuşma sırasında hasta kişinin solunum yolu salgıları sağlıklı kişiye yine solunum yoluyla bulaşıyor. Kirli ellerin ağız, burun ve göze sürülmesi de risk taşıyor.

Bu yeni virüsün yani 2019-nCoV un spesifik bir ilaç tedavisi yoktur, henüz aşısı da yok.

Koronavirüsten korunmak için ne yapılmalı?

Korunmak için grip ve soğuk algınlığı gibi diğer solunum yolu virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi öksüren, hapşıran insanlara 1m den daha fazla yaklaşmamak, mecbur kalınırsa maske takarak yaklaşmak, el hijyenine önem vermek, öksüren hapşıran kişilerin kalabalık yerlerde dolaşmaması, dolaşacaksa maske takması, öksürüp hapşırırken ağız ve burunlarını kapatması, el hijyenine önem vermek bulaşmayı önleme açısından önemli yöntemler olarak sıralanabilir.