Koronavirüs halkı vuruyor

Koronavirüs, tüm dünyada kapitalist sağlık sisteminin tartışılmasına yol açarken, virüs en temel sağlık hizmeti alamayan milyonların varlığını dünyaya hatırlattı. Durum, Türkiye’de de farklı değil.

MEKÂNLAR KAPATILDI, ÇALIŞANLAR NE OLACAK?

İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği koronavirüs kararlarına göre pavyon, diskotek, bar ve gece kulüpleri ‘geçici’ olarak kapatıldı. Kapatılan işletmelerde çalışanların ne olacağı ve maaşlarının ödenip, ödenmeyeceği belirsiz… Salgın nedeniyle çok sayıda şirketin ‘evden çalışma’ modeline geçmesi de bir dizi soru işaretini doğurdu. İşyerlerinin başvurduğu esnek çalışma biçimleri denetlenmediği için, çalışanların gelir kaybına neden olacağı belirtiliyor. Koronavirüsün ‘kapitalizm’ eliyle yarattığı tehlike Avrupa’da da benzerlik taşıyor. Kimi ülkeler bütçe açığını artırma riskini göze alarak gerekli yatırımları yapmazken, salgının ciddi ekonomik krize neden olabileceği ifade ediliyor.

TESTLERİ ZENGİNLER YAPTIRABİLİYOR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın verdiği bilgiye göre bugüne dek ülkede 4 binden fazla kişiye koronavirüs testi yapıldı. ABD’de sigortası olanlara 600, olmayanlara bin 500 dolara mal olan test, İstanbul’daki özel hastanelerde de bin 500 TL’ye yapılıyor. Üstelik Türkiye’de özel sağlık sigortaları tedaviyi kapsamıyor. Tedavi özel hastanelerde değil, belirlenen devlet hastanelerinde yapılabiliyor.