Yapılan araştırmalara göre koronavirüs salgınından etkilen insanların solunum yollarında yaşadığı problemin yanı sıra nörolojik semptomların da ortaya çıktığı görüldü

Koronavirüs hastaları felç ve diğer nörolojik semptomlara maruz kaldı

Hastalığın beyindeki etkilerini analiz etmek için yapılan ilk bilimsel çalışmaya göre koronavirüse yakalanan hastaların felç ve diğer nörolojik semptomları yaşadığı ortaya çıktı.

Yapılan çalışmaya göre, hastaneye kaldırılan koronavirüs hastalarının üçte birinden fazlasında nörolojik etkiler görüldü. Araştırmada, nörolojik semptomlar yaşayan hastaların yüzde 45’inin ciddi enfeksiyonları olduğu belirtildi.

Hastaların yaşadığı felcin doğrudan koronavirüs kaynaklı mı olduğu yoksa vücudun enflamatuar tepkisinin bir sonucu mu olduğu henüz netlik kazanmazken, konu ile ilgili önde gelen nörologlar net veriler elde etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.

Doktorlar, yeni hastalar değerlendirilirken solunum semptomlarının yanı sıra potansiyel nörolojik etkilerin de dikkate alması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Wuhan'daki Huazhong Üniversitesi ve Arizona'daki Barrow Nöroloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 16 Ocak ve 19 Şubat tarihleri arasında salgının merkez üssü olan Çin'in Wuhan kentinde, laboratuvarda tanı konulan 214 hastayı içeren vakalar analiz edildi.

Bu hastaların üçte birinden biraz fazlasında, (78 kişide-yüzde 36.4’ü) solunum semptomlarının yanı sıra nörolojik semptomlarda olduğu gözlemlendi. Şiddetli enfeksiyonu olmayan hastalara kıyasla, şiddetli enfeksiyonu olan hastaların daha yaşlı, özellikle hipertansiyon gibi altta yatan bazı hastalıkları olduğu ve ateş, öksürük gibi daha az tipik koronavirüs semptomları gösterdiği ortaya çıktı.

JAMA dergisinde yer alan bir çalışmaya göre, alanında uzman nörologlar tarafından koronavirüs ile SARS arasındaki benzerliğin felç olduğu belirtildi. Yeni çalışma ile birlikte, SARS hastalarının aksine, koronavirüs hastalarında nörolojik semptomların çok erken ortaya çıkabileceği bulundu.

Bazı hastaların ateşi olmadığı ancak tat veya koku kaybı gibi nörolojik sorunları, bilinç bozukluğu, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi daha ciddi semptomlarla hastaneye başvurdukları belirtildi.

Bilim adamları, hastalığın sinir sistemini ve iskelet kas sistemini etkilediğini belirtirken, koronavirüs hastalarının teşhisi açısından bu bulguların önemli birer semptom olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Koronavirüsün pandemi durumuna ulaştığını ve tüm dünyada hızla yayıldığını belirten nörologlar, önümüzdeki aylarda ve yıllarda nörolojik açıdan etkilenmiş hastalarla daha sık karşılaşılmasını bekleyebileceklerini belirtti.

Kaynak: SkyNews / BirGün için çeviren Didem Mercan